De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Het is als een oorkonde, het predicaat Beatlesque. Een hogeschoolwaardering binnen de popmuziek die Yorick van Norden meermaals ten deel viel. Al met zijn band The Hype, gestart in 2004, was het raak en hoewel de band flink werd gehyped bij onder andere De Wereld Draait Door en 3FM (Serious Talent), bleef het helaas bij één album. Maar, niet getreurd, zanger/gitarist Yorick van Norden koos z’n eigen pad. In 2015 verscheen zijn debuut Happy Hunting Ground bij Excelsior, dat prachtige label waarop zoveel moois uit de Nederpop verschijnt, en ook daar hoor je de invloed van The Fab Four, vooral van Paul McCartney.

Zijn derde album had Yorick graag opgenomen in de Abbey Road studio’s, maar een pandemie met lockdowns lag dwars. Dan kun je gaan treuren of wachten, maar waarom? Dus hup, een andere studio in, gewoon in Nederland , met als resultaat het opnieuw sterke Playing By Ear, zijn eigen Plan B. Daarop songs met zijn eigen verhaal, waaronder een parel voor zijn overleden moeder (Part of Me) en eentje voor zijn zus die wacht op een niertransplantatie (Maybe Tomorrow). En Abbey Road? Een mooie locatie voor album nummer 4.

Tussendoor heeft hij met Anne Soldaat ook twee coveralbums uitgebracht. Samen vormen zij het muzikantenequivalent van Ondergewaardeerde Liedjes. Wat wij bij elkaar proberen te schrijven, zetten zij gewoon op Unsung Heroes 1 en 2. Daarop vind je ten onrechte vergeten of bijna vergeten songs van overigens niet de minsten uit de popgeschiedenis. Om enkelen te noemen: Sandy Denny, The Flying Burrito Brothers, Badfinger, John Cale en Tim Hardin. Dat alles maakt zeer nieuwsgierig naar Yorick’s meest ondergewaardeerde liedje.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Yorick van Norden: Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier (1974)

Erin mag Harry Nilsson met Old Forgotten Soldier. Ik herontdekte dit liedje van Harry Nilsson vanmorgen weer. Er bestaat een prachtige demo van waar Harry z’n engelachtige stem nog heeft, die werkelijk wonderschoon is. Daarin hoor je wat een fenomenaal zanger Harry toch eigenlijk was. Maar zijn verragde stemgeluid op het door John Lennon geproduceerde Pussycats past eigenlijk heel erg goed bij dit liedje en geeft het juist extra overtuigingskracht. Ik vind het heel sfeervol. M’n liedje van de dag!

Oh, en The Hype vroeger gemist? Ze komen na tien jaar weer een keer bij elkaar en zijn te zien in het Patronaat op vrijdag 8 september.

Uit: Yelawolf! Inwisselbare, nietszeggende niks-aan-de-handmuziek met een nare sound.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1966 Eric Andersen – Thirsty Boots
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1974 Harry Nilsson – Old Forgotten Soldier
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1998 Holly Golightly – Your Love Is Mine
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Mr. Len & Jean Grae – Taco Day
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2010 Karkwa – Le Pyromane
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2013 Automatic Sam – Sonic Whip
2015 Safi – Sagen Und Denken
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Blaudzun, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead Elvis, Tessa Douwstra, Timo Epping, Chris Fallen, Marinus de Goederen, Pascal Griffioen, Joep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Mariska Lie A Ling, Jeroen Ligter, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Yorick van Norden, Aafke Romeijn, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Ilona Stoker, Rick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Henk Westbroek en Paul Zoontjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.