De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Ik droom nog steeds over jouw organen….is de openingszin. Vervreemdende teksten, minimalistische gitaarlijnen en stampende drums. Na een solo EP vol doodeerlijke obsessieve liefdesliedjes die tegen het ongemak aan schuren kwam vorig jaar het vervolg met Moreel Verwerpelijk. Een volgende loot aan de stam van de finaliste van de Grote Prijs van Nederland 2018 en houder van de POPgroningen Talent Award 2019.

Haar reactie op de uitnodiging: wat tof! Het lijkt mij heel erg leuk om over een ondergewaardeerd pareltje te gaan peinzen!

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Cashmyra: PJ Harvey – The Slow Drug (2004)

Op het moment dat ik gevraagd werd om een nummer te selecteren, kwam ik in mijn hoofd al snel uit bij PJ Harvey. Ik ben al jaren groot fan van deze artiest die zichzelf met ieder album weer opnieuw uit weet te vinden. Iemand zei een keer tegen mij: Huh, PJ Harvey, dat is toch een vriendinnetje geweest van Nick Cave? Maakt die muziek? Toen dacht ik een paar tellen: Wie is Nick Cave ook alweer?

Ik zie haar zeker niet als een ondergewaardeerde artieste, maar ik geloof wel dat niet elk nummer de aandacht krijgt die het in mijn ogen verdient. Na wat grasduinen in haar uitgebreide repertoire kwam ik bij The Slow Drug uit. Het staat op het album Uh Huh Her dat in 2004 is uitgekomen. Het hele album is vrij uitgekleed en naar mijn smaak komt dat de nummers ten goede.

Dit nummer bestaat eigenlijk uit acht coupletten. Je kunt er een refrein in vinden als je naar de tekst kijkt, maar qua structuur is het nummer zeer eenvoudig. De onheilspellende synthesizer die weer verzacht wordt door de cello vormt in mijn oren een prachtig bed voor de kalme vocalen. Het liefste luister ik dit nummer op een flink volume met een koptelefoon, zodat zelfs de achtergrondruis een soort prettige instrumentale laag begint te worden. Heerlijk voor op repeat in de trein.

Uit: The Feelies – Slipping (Into Something): ik feelde deze niet helemaal.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Evrybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1977 James Booker – Life
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1979 Lowell George – Cheek To Cheek
1984 Hüsker Dü – Eight Miles High
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 XTC – Wrapped In Grey
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van

Bazz, Erik van BiesenPaul BondJaap BootsBertus BorgersRobin BornemanRuud van BreeMarcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marinus de GoederenJoep Gudde, Lenny HelsingSpecs HildebrandKarianne Hylkema, Nanne van der Linden, Alex Nieuwland, Erwin Nijhoff, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.