De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Alex Nieuwland? Bij de echte kenners zal de bel rinkelen. Alex was de frontman van het Friese The Pretty Green, een exponent van de Friese Bries die in de jaren ’90 door ons land woei, en waar ook The Serenes deel van uitmaakten. Na een periode van stilte was daar in 2016 zijn solodebuut Love and War onder de naam Newland. Van dat album wist The Man Who Saved the World het te schoppen tot nummer 1 in de Indie-lijst van IndieXL. Ook bij Ondergewaardeerde Liedjes is Newland geen onbekende. Zo schreef die andere Alex over de eind mei verschenen single Drowning Butterflies.

Harlinger Alex Nieuwland schrijft niet alleen alle teksten en muziek zelf – hij bespeelt ook alle instrumenten en als one man band lijkt hij z’n draai te hebben gevonden; na zijn debuut bracht hij nog een drietal albums uit en vorige week vrijdag verscheen nummer vijf Tomorrowland. Een behoorlijke productie dus. Om dat alles ook live te kunnen brengen had hij weer een band geformeerd. De corona-ellende gooide echter roet in het eten zodat Alex na enkele optredens voorlopig weer op zichzelf is aangewezen.

Zelf zegt ie over zijn muziek dat het hem om de frisheid, creativiteit en het plezier gaat, en of dat in een of ander hokje past? Lekker belangrijk. Alex bewandelt niet altijd de makkelijkste weg. Het gaat hem om de verrassing waarbij naast de muziek de tekst net zo belangrijk is, bij voorkeur kleine verhaaltjes over liefde, oorlog, vriendschap en alles wat hem nog meer bezighoudt en inspireert.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Alex Nieuwland: XTC – Wrapped In Grey (1992)

Voor mij niet alleen het meest ondergewaardeerde liedje maar ook meteen de meest ondergewaardeerde band aller tijden: XTC. Bij velen bekend van Making Plans For Nigel en Senses Working Overtime, maar de band maakte twaalf studioalbums die volstaan met pareltjes van hoog karaat.

In 1982 besloot zanger en componist Andy Partridge dat hij niet meer wilde optreden en werd de band een studioproject. Dit tot groot ongenoegen van de platenmaatschappij die de band voortaan nauwelijks ondersteunde. Einde carrière? Geenszins, want het beste moest nog komen. Eenmaal verlost van de beperkingen van het live spelen ontpopte XTC zich tot een collectief van meester songsmeden die de traditie van bands als The Beatles en The Beach Boys moeiteloos voortzetten.

Wrapped In Grey toont XTC op de toppen van haar kunnen. Niet langer het punk/new wave bandje uit de beginjaren, maar een band die met tekst en muziek een geweldige artisticiteit en originaliteit ten toon spreidt.

Er Uit: wat mij betreft Louis Jordan. Niet omdat het slecht is, maar ik heb met deze stijl en tijdsperiode gewoon wat minder.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Evrybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1977 James Booker – Life
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1979 Lowell George – Cheek To Cheek
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 XTC – Wrapped In Grey
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van

BazzUna BerginErik van BiesenPaul BondJaap BootsBertus BorgersRobin BornemanRuud van BreeMarcus BruystensJohan BuurkeDead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marinus de GoederenJoep Gudde, Hugo HeinenLenny HelsingSpecs HildebrandKarianne Hylkema, Erwin Nijhoff, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.