De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gaste van vandaag reageerde direct bevestigend, toen we haar om een bijdrage vroegen. Ondanks dat ze eigenlijk haar koffer al ingepakt had voor een tournee door Italië met Snowapple, om direct erna op het Manifestival in Amsterdam te staan. Een weekje rust en dan naar Frankrijk voor het Pete The Monkey festival om een dag later het Festival of Fools in Amsterdam aan te doen. Litouwen, Duitsland en weer Italië. Druk, druk, druk.

Opgegroeid met Afrikaanse muziek en die van Stravinsky, The Beatles, Stevie Wonder, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald en Betty Carter. Na het conservatorium in Utrecht wilde ze in navolging van haar overleden vader (saxofonist en componist Sean Bergin) op eigen wijze muziek maken en vond zielsverwanten met Snowapple als gevolg. Ze houden de regie en de (stijlen van) muziek volledig in eigen hand en wensen geen inmenging van het ‘old boys’ clubje van (label) managers, publishers en aanverwanten in de muziekindustrie.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Una Bergin (Snowapple): The Big Hunger – Ways To Waste Time (2014)

Dit nummer staat op het gelijknamige album van de band onder leiding van zanger en songwriter Stan Vreeken, dat uitkwam in 2014. Het is een geweldig catchy en vrolijk nummer, maar ik vind de hele plaat erg goed, hoor.

Ik heb Stan leren kennen op het conservatorium en hij was toen al een echt liedjesmachine, altijd aan het schrijven, speelde geweldig piano. Ik heb gezien hoe hij groeide als songwriter, steeds weer op zoek ging naar meer eigenheid in zijn teksten en composities. Ik vind hem echt een ouderwets goede songwriter in de lijn van Randy Newman, Carole King, James Taylor. Zijn liedjes kloppen en zijn nooit saai; er zit altijd een mooi wending of hook in. Zijn teksten zijn verfijnd en ontzettend grappig, bovendien schrijft hij veel over persoonlijke onderwerpen, zonder dat het plat of navelstaarderig wordt; dat vind ik knap.

Hij schreef al hits voor anderen en heel veel muziek voor theaterstukken. Maar ik vind dat het nu tijd voor Stan zelf is, en ik vind dat iedereen zo spoedig mogelijk kennis moet maken met zijn stem en zijn prachtige liedjes! Er komt binnenkort een nieuw album van hem uit dus houd het in de gaten!

Het liedje dat ik uit de lijst wil halen is Elbow – Weather To Fly

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1971 Little Richard – Green Power
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1993 Depeche Mode – Walking In My Shoes
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur Akkermans, Guido Belcanto, Una Bergin, Bertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Marinus de GoederenAnnelotte de GraafSpecs Hildebrand, Jerry HormonePeter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Anouk Paus, Dave von RavenJulian Sas, Ian SiegalRebecca Sier, Eddy SteenekenHenk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Foto The Big Hunger: Helmi Eshuis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.