Helaas kwam op 5 februari van dit jaar het bericht naar buiten dat George Kooymans van Golden Earring stopt met optreden. Even later volgde het nieuws dat Golden Earring officieel afscheid neemt van de bühne. Hun muziek zal echter altijd voort blijven bestaan met hits als Radar Love, When The Lady Smiles en Another 45 Miles. Toch zijn er ook minder bekende liedjes die nooit in de hitlijsten hebben gestaan. Vandaag bespreek ik In My House van de destijds genaamde band The Golden Earrings. In 1969 veranderde de band hun naam naar het hedendaags bekende Golden Earring.

60 jaar rock

De band is de oudste nog bestaande rockband van Nederland toen ze dit jaar stopten. En daarmee was het ook een van de langst bestaande bands ter wereld. De oprichting vond plaats in 1961, dus Golden Earring heeft 60 jaar bestaan, weliswaar in afwisselende samenstellingen. In 2021 bestond de band nog uit George Kooymans, Barry Hay, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Rinus en George waren tijdens de oprichting 13 en 15 jaar oud. In 1961 werd de band nog The Tornadoes genoemd. Deze naam bestond blijkbaar al voor een Haagse band, waarna de George, Rinus en Fred kiezen voor de naam

Winter-Harvest

Op het album Winter-Harvest hoor je George Kooymans, Rinus Gerritsen, Jaap Eggermont, Frans Krassenburg en Cees Schrama. Schrama speelt op de orgel prachtige solo’s. In My House is de single van het album Winter-Harvest. De meer bekende hits op dit album zijn Another Man in Town en Smoking Cigarettes. In My House werd nog vaak gespeeld tijdens concerten van Golden Earring. Dit album kwam uit in april 1967 en is dus nog officieel van The Golden Earrings. The Golden Earrings, gebaseerd op een nummer van The Hunters.

Jouw huis is jouw thuis

In In My House wordt gezongen: In my house, there is anything you need. You will see that good times come. In my house, baby. You will see here I belong. And someday you’ll gonna be happy, you will feel fine. Dat is eigenlijk ook wel de bedoeling van een woning: je kunt laten zien dat jij daar thuishoort. Je wilt daar gelukkig zijn, ook wanneer je een partner in huis neemt. Alles wat je nodig hebt, heb je in jouw huis. Een prachtig ronde fauteuil waarop je heerlijk kunt rusten na een dag werken, en kunt genieten van de mooiste muziek. 

In jouw huis wil je ook lekker kunnen tafelen. Je wilt kunnen ontspannen op de mooiste design eetkamerstoelen. Wanneer je gaat genieten van een borreltje en wat muziek wilt luisteren ’s avonds, is het ook belangrijk om lekker een gesprekje te kunnen voeren. Het is dan belangrijk dat je ook een vloerlamp hebt. Hiermee kun jij een heerlijke sfeer creëren. De mannen van Golden Earring hebben het in ieder geval goed begrepen: in jouw huis heb je alles wat je nodig hebt en waar je gelukkig kunt zijn. In my place, there is nobody who cares, by the way you walk, by the way you hang your hair: daar waar jij jezelf kunt zijn.