Het album Umoja van Bløf staat vol prachtige liedjes, maar Eén En Alleen hoor je helaas niet zo vaak. Het nummer werd opgenomen in India en dat kun je goed horen. Meteen vanaf het begin spelen er Indiase muzikanten mee, op onder meer een sitar en een tabla. Ook hoor je Indiase zang en dat is eens wat anders dan wat de standaard is. De band Bløf is als geen ander in de staat de verschillende componenten tot een prachtig geheel te smeden. Het liedje zelf zet de luisteraar aan het denken over of je voor jezelf leeft of voor de ander of voor elkaar. Er worden allerlei levensvragen gesteld en nee, het antwoord krijg je niet op een presenteerblaadje. Je mag hetgeen wat Bløf je aanreikt eens in je om laten gaan. De teksten, gedachten, zijn herkenbaar en verwijzen naar de vele verbanden die er tussen onze levens zijn. We staan niet op ons zelf, we zijn als een onderdeel van een groter geheel afhankelijk van elkaar. Waar we naartoe gaan, ook daar heeft Bløf het antwoord niet op. Dat is prima. Het leven blijft een mysterie, ook na het beluisteren van dit mooie lied.

Ik luister erg graag naar dit nummer en de andere composities op Umoja. Ja, ik heb zelfs nog de cd! Die gaat vaak mee in mijn rugzak als ik op vakantie ga. Ik heb zo’n stoer exemplaar van canvas. Wist je dat canvas tassen oersterk zijn? Ze kunnen tegen een stootje en dat komt goed van pas tijdens trektochten door de natuur. Maar ik dwaal af, sorry.

Eén En Alleen vind ik een fijn nummer om naar te luisteren bij het kampvuur en vlak voordat ik ga zitten mediteren. Het geeft je goede gespreksstof als je samen met anderen zit te borrelen. Op basis van de tekst kun je heerlijk filosoferen over de zin van het leven en over hoe alles werkt. Dat is sowieso het sterke punt van de songteksten van Bløf: ze zijn op meerdere manieren uit te leggen en daardoor spreken ze veel mensen aan. De liedjesschrijver van de meeste teksten, Peter Slager, kiest ieder woord zorgvuldig uit. Hij heeft wel eens aangegeven dat hij het mooi vindt als ieder er voor zich een betekenis uit haalt. Bij mij is het zo dat deze betekenis in de loop van de tijd verandert, net alsof je ineens een andere laag ontdekt. Dat maakt het iedere keer weer mooi om Eén En Alleen te beluisteren. Soms begrijp je ineens, uit het niets, veel beter waar het nummer over gaat. Prachtig die aha-momentjes! Mocht je niets van de songteksten van Bløf begrijpen, geen probleem. Misschien komt dat later, of niet, en dat is ook best.

Had ik al gezegd dat ik ontzettend graag naar de concerten van Bløf ga? Dat is echt genieten! Ik heb al kaartjes gekocht voor de komende clubtour en daarvoor speciaal een nieuwe pasjeshouder dames aangeschaft. Dat is echt helemaal hip en super handig tegenwoordig!

Partner-content? Ja, dat kan ook bij Ondergewaardeerde Liedjes. De opbrengsten gebruiken we voor een goed (muzikaal) doel!