Voldoet de huidige energieleverancier niet meer? Dan is overstappen van energieleverancier een goede mogelijkheid om weer muziek te krijgen in uw energieprijs. Maar er zijn heel veel leveranciers binnen de markt. Hoe kies je de juiste voor jouw situatie? En hoe werkt het overstappen?  

In dit artikel lees je hoe je de juiste energieleverancier kiest en hoe je makkelijk kan overstappen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je zelf mag bepalen bij welke energieleverancier je een contract gaat afsluiten. Wanneer je met de keuze hiervoor gaat beginnen is het nodig om het huidige verbruik in te schatten. Wanneer je het verbruik weet, kan je prijzen met elkaar gaan vergelijken. In een vergelijking van energieleverancier wordt aangegeven welk contract het beste bij de huidige situatie past en of u eventueel korting zou kunnen krijgen.

Onrustige energieprijzen

Doordat de gasprijzen zijn gestegen is het goed om een vergelijking te maken. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de gasprijs 20 euro netto per maand hoger gaat uitvallen. Het hoogtepunt van de gascrisis ligt inmiddels wel achter ons. Dit was namelijk begin oktober. Toen leek het nog om een verdubbeling te gaan van de energierekening. Maar de markt is op dit moment weer rustiger. Hoe de markt zich in de toekomst gaat ontwikkelen is moeilijk te zeggen. De prijs is erg variabel. Op het hoogtepunt in oktober was de prijs per megawattuur nog 160 euro. In augustus was dit nog rond 40 euro. Dat is een extra reden om met regelmaat te kijken naar de passende prijs voor jouw situatie. Op die manier komt er weer muziek in de keuze voor een energieleverancier.

Mensen met een variabel contract gaan de gestegen prijzen het meeste in de portemonnee voelen. Dat is ongeveer 44 procent van de Nederlandse bevolking. De tarieven van dat contract worden door de meeste energieleveranciers twee keer per jaar bepaald. De nieuwe tarieven voor deze contracten moeten op 1 december bekend gemaakt zijn. Deze tarieven gaan dan op 1 januari in.

Overstappen van energieleverancier

Aan het einde van het huidige contract of van het lopende jaar kan overgestapt worden op een andere energieleverancier. Overstappen is in principe gratis en kan veel kosten besparen. Dit komt doordat het verbruik van de woning elk jaar varieert en vraagt om een nieuwe vergelijking. Daarnaast zijn de prijzen van de verschillende leveranciers elk jaar weer anders. De energieprijs is de belangrijkste reden voor consumenten om over te stappen. Wie regelmatig wisselt, komt uiteindelijk veel goedkoper uit. Het kan in theorie honderden euro’s per jaar besparen. De Consumentenbond adviseert mensen jaarlijks over te stappen omdat leveranciers vaak premies geven aan nieuwe klanten.

Let bij het overstappen op eventuele opzegkosten bij je huidige energieleverancier. Deze kosten worden vaak vergeten, maar worden wel degelijk regelmatig gerekend. Daarnaast is het goed om de prijs van elektriciteit en gas los van elkaar te vergelijken. Energieleveranciers bieden in sommige gevallen niet altijd een duidelijke gasprijs. Door de prijzen los van elkaar te bekijken kom je niet voor verrassingen te staan.

Partner-content? Ja, dat kan ook bij Ondergewaardeerde Liedjes. De opbrengsten gebruiken we voor een goed (muzikaal) doel!