Sinds afgelopen jaar werkt meer dan de helft van alle werknemers fulltime vanuit huis. Voor zowel diegene die al langer thuis werkt als voor diegene voor wie dit pas sinds kort realiteit is geworden, is het een uitdaging om van je huiskantoor een plek te maken waar productiviteit centraal staat. 

Met alle afleidingen van het werken vanuit je woonkamer of thuiskantoor, is er geen betere manier om je ruimte eigen te maken dan het creëren van je eigen soundtrack om op te werken. Maar wat is de beste muziek om vanuit huis te werken? En welke genres bevorderen het best de kwaliteit van je werk? 

De voordelen van muziek tijdens het werk 

Muziek kan jou helpen productiever, creatiever en gelukkiger te zijn. Een stille kamer kan net zo afleiden zijn als een overprikkelde omgeving. Muziek afspelen kan ook de geluiden overstemmen van bijvoorbeeld jouw partner die in de andere kamer aan het werk is, of een chagrijnige baby, een behoeftige puppy, de luidruchtige vloerlamp of de geluiden van de stad.  

Een gelukkige werknemer is een productieve werknemer. Voor veel mensen is thuiswerken een nieuw fenomeen en het kan leiden tot bezorgdheid over het feit dat ze ver verwijderd zijn van collega’s en vrienden en in een slecht humeur raken wat het werk kan beïnvloeden. We hebben allemaal wel dat ene liedje of die ene band die ons in een goed humeur brengt. Sterker nog, onderzoek toont aan dat mensen die naar muziek luisteren gelukkiger zijn dan degenen die dat niet doen. En wie wil er nu niet gelukkig zijn op het werk, en in dit geval thuis? 

De beste muziek voor thuiswerken 

Er is flink wat keuze aan muziek om naar te luisteren. Spotify heeft bijna 2.500 verschillende genres. Maar niet elk daarvan is voor elke persoon om mee thuis te werken. Misschien houd je van melodieuze jazz of klassieke volksmuziek. Maar je moet niet vergeten dat sommige genres bevorderen productiviteit, creativiteit en concentratie en anderen niet. 

Hier de twee top muziekgenres voor thuiswerken en om te beluisteren vanuit jouw ronde fauteuil: 

1. Klassiek: Klassieke muziek gaat 500 jaar terug in de tijd, maar is vandaag de dag nog steeds populair. Meer dan 35 procent van de volwassenen luistert naar klassieke muziek, waarmee het het op drie na populairste genre is. Het “Mozart Effect” gaat ervan uit dat klassieke muziek je slimmer maakt en jou helpt met creatief werk. Andere studies hebben aangetoond dat klassieke muziek je humeur kan opkrikken en zelfs jouw productiviteit kan verhogen.  

2. Popmuziek: Dit soort liedjes toveren een glimlach op je gezicht en laat je een beetje bewegen. Popmuziek maakt je vrolijk, zelfs als je aan het werk bent. Perfect dus als je thuis moet werken. Als je je haast om deadlines te halen of als jouw baas op je hielen zit, is het slim om het zonnetje in huis te halen om je motivatie terug te krijgen. 

Geen enkel genre zal precies zijn wat je elke minuut van de dag nodig hebt. Begin de ochtend met iets langzaams dat je rustig de dag in helpt zonder je te dwingen productief te zijn. Schakel daarna over naar iets harders om je prestaties te verhogen en je klaar te stomen om die dagtaak af te werken vanuit jouw design eetkamerstoelen 

Partner-content? Ja, dat kan ook bij Ondergewaardeerde Liedjes. De opbrengsten gebruiken we voor een goed (muzikaal) doel!