snob200-slider3

Het begon als een geintje, maar werd een serieuze grap. In 2012 begonnen de bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes een alternatieve lijst: de Snob 2000. Met alleen maar liedjes waar je niet op kon stemmen bij de Top 2000.

Dit was de tweet waarmee het allemaal begon:

Met dank aan de enthousiaste muzieksnobs die stemden, kwam in de Snob 2000 van 2012 Jungleland van Bruce Springsteen op nummer 1.

De lijsten van de jaren daarna kun je hier vinden:
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Voor de 2021 editie kon er vanaf zaterdag 20 november tot en met dinsdag 30 november gestemd worden: 20 liedjes uit de gevarieerde keuzelijst en 5 vrije keuzes. De eindlijst werd voor de vijfde keer integraal door Pinguin Radio uitgezonden van 18 december tot en met Oudjaar. Elke dag was dit van 7:00 tot 19:00 en op 31 december tot middernacht. Gepresenteerd door DJ’s, maar altijd No Bullshit, Great Music!

Terugluisteren? Dat kan. Klik hier voor de snobcasts (eh, podcasts) van 2021.

 

42 comments

 1. Leuk initiatief. Toch jammer dat ook de Snob 2000 van een voorgeprogrammeerde keuzelijst uitgaat. Voor je het weet is er volgend jaar een nieuw initiatief. Met alleen maar liedjes waar je niet op kunt stemmen bij zowel de Top 2000 als de Snob 2000. 😉

  1. Dat is puur uit praktische overwegingen: het is niet te doen om 20.000 liedjes handmatig te verzamelen en stemmen bij elkaar op te tellen…

 2. Even wat vraagjes: Hoe is de keuzelijst tot stand gekomen, en bestaat de keuzelijst elk jaar uit 3000 nummers? Zo ja: hoe ga je dan in hemelsnaam ooit tot een écht fatsoenlijke alternatieve keuzelijst komen t.o.v. de Top2000?
  Wat ik hier allemaal zie staan is dermate ‘random’ en gewoon bij heel veel bands en artiesten objectief gezien ontzettend te bekritiseren als het gaat om de nummerkeuze (even los nog van fouten in titels e.d.) dat ik me afvraag of je met 3 vrije keuzes p.p. ooit tot enige vernieuwing van deze lijst gaat komen. En deze keuzelijst is nét zo hard te bekritiseren als de keuzelijst van de Top2000. Ik denk dan dat je je doel een beetje voorbij schiet, ook al bevalt héél veel uit deze keuzelijst me veel beter dan de Top2000…

  1. Bedankt voor het constructief meedenken. De afgelopen weken hebben we onze lezers opgeroepen om input aan te leveren voor de keuzelijst: tientallen lezers en bloggers hebben nieuwe liedjes aangedragen. Natuurlijk is die lijst nooit compleet en kan hij altijd beter, dus als je suggesties hebt dan stuur ze vooral door, dan nemen we ze volgend jaar mee.

  2. En wat betreft de liedjes per artiest hebben we geprobeerd zo veel mogelijk te kijken naar de populariteit van liedjes op Youtube en Spotify, aangevuld met publiekslievelingen als Running to stand still van U2 en State of love and trust van Pearl Jam.

  3. Hoi Ard,

   In een poging om zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen van jou (en vele anderen) hebben we een soort van FAQ opgesteld. Ik hoop dat dat wat meer duidelijkheid verschaft :). http:ondergewaardeerdeliedjes.nl/2014/11/29/alles-wat-je-altijd-al-wilde-vragen-de-snob-2000-en-de-antwoorden/

 3. Ik wil stemmen, maar zie daar geen kans toe. Ik kan achter keuze 1 niets invullen. Als ik een naam invul bij de lijst van een artiest verwacht ik de nummers van die artiest te zien, maar dat gebeurt niet.
  Ik zie in de FAQ lijst dat ik tot en met 14 december kan stemmen elders lees ik dat het tot en met 30 november kan. Heel verwarrend allemaal.

  1. Hoi Peter, da’s raar. In welke browser werk je? Mobiel of op je computer?

 4. Ik begon met stemmen maar ben halverwege gestopt, teveel (naar mijn bescheiden mening) gangbare klassiekers staan niet in de lijst en de vrije keuze is erg beperkt.
  Ik mis persoonlijk teveel nummers
  o.a.
  Impressions- People Get Ready
  Jason Isbell- Elepant
  Broken Social Scene- Anthem For A Seventeen Year Old Girl
  Gram Parsons- 10,000 Wedding

  Dat dit uit praktische overwegingen is gedaan is volkomen logisch.
  Volgens mij verdwijnen de nummers die ook in de t2000 keuzelijst staan? Dat is jammer aangezien een nummer als How Soon is Now van de Smiths ook daar niet snel zal eindigen. Ik zou dus gewoon de keuzelijst van alle nummers die nu ook in de Top 2000 keuzelijst terugkomen erin laten staan. Dat maakt voor mij het stemmen veel leuker (en een nog grotere uitdaging)

 5. Ja dat vind ik jammer, ik zou graag zien dat deze pas verdwijnen als ze daadwerkelijk in de top 2000 verschijnen, zo blijven ze alsnog onterecht een beetje onder de radar bij veel mensen.

  Verder vind ik het super dat er een dergelijke lijst naast de commerciële variant bestaat en waardeer ik het enthousiasme van de initiatiefnemer enorm.

  ik ga toch maar proberen te stemmen 😉

  1. Ben ik met je eens! Er staan veel mooie liedjes in de lijst die nooit in de daadwerkelijke top 2000 komen. Maar het lastige voor de snob 2000 is dat het stemmen dan zou moeten opschuiven, dan zou je die dus later moeten uitzenden.

 6. Beetje jammer dat er niets van Whitney Houston in staat. You’ll Never Stand Alone, Until You Come Back, I Learned From The Best, I Believe In You And Me en Step By Step zijn toch hele mooie nummers die je eigenlijk nooit hoort. Natalie Cole (This Will Be), Barbra Streisand (Somewhere), Cher en Dionne Warwick (Anyone Who Had A Heart, I Say A Little Prayer, What The World Needs Now) mis ik ook. Tina Turner ontbreekt ook met goede hits in de Top 2000, die staan hier helaas ook niet. Zangeressen als Rihanna en Shakira staan er wel in, die kunnen live amper zingen. Janis Joplin met Piece Of My Heart staat er helaas niet in. Ik snap dat je niet iedereen kunt blij maken maar sommige artiesten horen er toch echt wel in. Wat te denken van Send In The Clowns van Judy Collins? Toch vind ik het een mooi initiatief. Ik was wel blij verrast met mooie nummers van o.a. Aretha Franklin, Radiohead, Tool, Amy Winehouse, Ray La Montagne, Nat King Cole (ik miste L-O-V-E wel) en Moby. Etta James met It’s a Man’s Man’s World of Annie Lennox met A Whiter Shade Of Pale zijn ook prachtig. Gladys Knight & The Pips met The Way We Were/Try To Remember is ook een grote aanrader en een artiest als Gabrielle mis ik toch ook wel. Maar goed, zo kan ik nog wel ff doorgaan 😉 Ik heb in ieder geval gestemd 😉

  1. Grappig, heb nooit geweten dat het eerst onder Big Brother & The Holding Company is uitgebracht. Weer wat geleerd 😉

   Heel fijn dat die drie vrouwen in de lijst komen te staan. Probeer al jaren te lobbyen voor de zangeressen, vooral in de top 2000 tot nu toe. Dit jaar de Snob 2000 ontdekt en vind het een mooi initiatief. Er gaat altijd al veel aandacht uit naar bands en zangers, en er staat veel goeds in deze lijst, maar er zijn ook veel top zangeressen (er staan ook al een aantal in deze lijst met prachtnummers) en in de top 2000 zie ik toch veel Adele bovenaan staan en zelfs iemand als Rihanna staat erin. Veel zangeressen van vroeger lijken echter een beetje verloren te gaan op de radar, erg jammer. Whitney heeft erg veel goede nummers die je nergens hoort helaas. En er schoot me nog een klassieker te binnen: Roberta Flack met Killing Me Softly With His Song 😉

   Is de Snob 2000 ook via de tv of internet te volgen en komt er ook een lijst zodat je per uur kunt zien welke nummers er worden gedraaid?

  2. De Snob 2000 zal zeker via het Internet te volgen te zijn! Vanaf 19 december wordt deze namelijk in zijn geheel uitgezonden door KX Radio (http://kxradio.3fm.nl/). Ook zal eind december de top 100 weer gedraaid worden door IndieXL (http://www.indiexl.nl/). Plus er zal weer een Spotify afspeellijst worden gemaakt, zodat je de Snob 2000 in je eigen tempo ook kan beluisteren.

   De lijst zelf wordt zo vlak voordat KX Radio begint bekend gemaakt. Dus nog zo’n dag of 10 wachten. 🙂

  3. Bedankt Martijn 😉

   En er schiet me nog een zangeres te binnen: Chaka Khan! Zelfs met Ain’t Nobody heeft ze de top 2000 niet gehaald dit jaar 🙁 Love Me Still, Never Miss The Water en zoveel meer mooie nummers..Ain’t Nobody kan de kieslijst hier niet halen want die zal volgend jaar wel weer te kiezen zijn in de top 2000.

 7. Na een half uur door die enorme lijsten heen wurgen vul je je naam in en bij mij crashte de complete site. Jammer, maar ik probeer het volgend jaar wel weer. 🙁

 8. Ik heb niet de keuzelijsten van de afgelopen jaren bekeken. Maar op basis van de scores van afgelopen jaren ontbreken er toch wat opvallende liedjes.

  Meest opvallende afwezige is toch wel Wild is the Wind van David Bowie, die al vanaf 2012 in de lijst staat (2014: nr. 50, 2015: nr. 148 en 2016: nr. 31). Ook nieuwkomers in 2016 Leonard Cohen – You Want It Darker (nr. 30) en David Bowie Lazarus (nr. 3!) scoorden hoog en zijn niet terug te vinden. Maar ook liedjes als The Smiths – Bigmouth Strikes Again, AC/DC Back In Black en Jeff Buckley – Grace, zijn de afgelopen jaren opeens verdwenen uit de lijst en staan nu niet meer op de keuzelijst.

  Daarentegen krijgt een laagvliegers als Roger Sanchez – Another Chance (nieuw in 2016 op nr. 1981) wel een plek op de keuzelijst 2017.

  Wat is de gedachte hierachter?

 9. Egbert, alle nummers die jij noemt stonden vorig jaar in de Top 2000. Daarmee vallen ze uit de keuzelijst voor de Snob 2000, want je kan ze dan niet echt meer ondergewaardeerd noemen.

 10. Wat een mooie verrassing..Million Dollar Bill en Try It On My Own van Whitney Houston. En dan een heel mooi pareltje van haar..You’ll Never Stand Alone. Deze en Try It On My Own hebben zeker mijn stem gekregen.

  Eigenlijk moet je die vrouw live zien..dan is ze op haar best. Briljante artiest.

 11. Het beste nummer aller tijden is natuurlijk: Watch out for the skin deep brother watch out, watch out for the skin deep, brother watch out, watch out for the skin deep, better watch out for the skin deep. 🙂

 12. Hey, geweldige lijst, naar aanleiding van een gelezen artikel direct opgezocht en gaan volgen op Spotify. 1 klein vraagje, in het begin van de lijst staat het hele album van the Beatles, Abbey Road… misschien fout gegaan met toevoegen?
  Verder helemaal top! Grtz,

  1. In de Snob 2000 staat de “Abbey Road Medley” op 1 notering, maar op Spotify (en CD) zijn alle stukjes aparte nummers. Dus vandaar dat daar een aantal Beatles nummers achter elkaar voorkomen.

 13. Waar kan ik de keuzelijst van 2018 zien? Dan kan ik kijken of er nog liedjes met mijn snobistische smaak ontbreken!
  Kan ik mijn toevoegingen hier neerzetten?

  1. Bedankt! De email is verzonden.
   Is het zo dat elk aangedragen nummer volgend jaar terug te vinden zal zijn in de snob 2000 keuzelijst (verondersteld dat het nummer inderdaad niet in de keuzelijst van de top 2000 staat) of moet het nummer anderzijds nog door een screening heen?

  1. De stembus gaat op 23 november open tot en met 3 december. De integrale uitzending zal vanaf 18 december t/m 31 december (dagelijks 07.00-19.00u en op 31dec: 07.00-24.00u) via Pinguin radio uitgezonden worden.

 14. Is al bekend op welke site de keuzelijst te vinden zal zijn? Vorig jaar kostte het me veel moeite hem te vinden. Ook nu krijg ik op Google geen resultaat.

  1. De keuzelijst en stemtool zal pas 23 november op Snob2000.nl, Ondergewaardeerde Liedjes.nl, Pinguin radio en het magazine Heaven te vinden zijn. De stembus is t/m 3 december geopend. Je mag 20 liedjes uit de keuzelijst gebruiken en er zijn 5 vrije keuzes.
   De integrale uitzending zal weer op Pinguin radio te horen zijn; dagelijks vanaf 18 dec t/m 31 dec van 07.00 tot 19.00, m.u.v. 31 december want dan gaan we door tot middernacht.

 15. Wordt de Snob 2000 van 2019 nog in een excel-band gepubliceerd met daarin de notering van voorafgaande jaren?

 16. Waarom staan er zoveel bands en artiesten die absoluut níét ondergewaardeerd zijn bij de ‘TAGS’?
  En waarom staan The REUTERS niet bij de 45 ‘TAGS’, terwijl ze vorig jaar op Nr. 43 stonden?
  Overigens niets dan hulde; de SNOB 2000 is en blijft een briljant initiatief, en ‘Ondergewaardeerde Liedjes’ een schatkist.

  1. De tags is een automatische gegenereerd (on)ding van WordPress. Het vertegenwoordigt die musici/bands waarover het meest geblogd is.

 17. Voor het eerst dat ik op deze site kom. Top initiatief maar please Bram, laat “amper of geen sprake is van heterogeniteit, decentralisatie en onafhankelijkheid” geen reden zijn: een mooi liedje = een mooi liedje, whatever it takes.

 18. Van verschillende mensen heb ik de afgelopen paar jaar gehoord dat ze niet hebben gestemd omdat ze het formulier te lang vonden (ze dachten dat ze alles moesten invullen en hadden niet genoeg tijd of slechts enkele favorieten). Kan er volgend jaar vermeld worden dat je niet verplicht bent om werkelijk alles in te vullen? Verder las ik in de FAQ dat het uitmaakt op welke positie op het stemformulier je een nummer invult, dat is echt nieuw voor mij. Ik weet niet hoe anderen dat doen, maar zelf vul ik deels willekeurig in, maar ik loop daarnaast de voorkeuzelijst ook alfabetisch door en vul vaker artiesten die met een A beginnen eerst in, en artiesten die met een Z beginnen als laatste (tenzij ze me toevallig al eerder te binnen schieten). Hiermee zijn sommige artiesten dus in het voordeel en andere in het nadeel. Dat lijkt me toch niet de bedoeling…

  1. Bedankt voor de tip.
   De weging van de liedjes; het verschil is heel klein, maar zonder dit eindigen heel veel liedjes in de onderste regionen met hetzelfde aantal punten. Persoonlijk loop ik de lijst door en plaats de keuzes op een voor mij gepaste plaats. Ergo, je hoeft de volgorde niet aan te houden en je kan halverwege beginnen om dan je eigen weging toe te passen, maar ook gaandeweg kan je de volgorde nog aanpassen.

 19. Wat een erg leuk initiatief. Zo’n keuzelijst is natuurlijk een uitdaging om jezelf te testen. Door bijv. alleen bands met een zangeres te kiezen of nummers die geen Top 40 hitnoteringen hebben of alleen coverversies of alleen nummers met een gitaarsolo…er zijn veel variaties te verzinnen. Wat te denken van alleen instrumentale nummers, De vraag is of instrumentale nummers vallen onder liedjes, maar het is natuurlijk verleidelijk om uit de keuzelijst Jeff Beck’s uitvoering van ‘Cause We’ve Ended As Lovers’ te kiezen. Ook een uitdaging: de mooiste songs te benoemen die niet in de keuzelijst voorkomen. Of selecteren op juist datgene die de mooiste herinneringen oproepen. Ik heb er een mix van gemaakt. Succes met alle inzendingen!

 20. Weten jullie eigenlijk hoeveel unieke luisteraars er naar de snob 2000 luisteren?
  En ga zo door. Luister al jaren de lijst op Pinguïn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.