Als ik je vraag wat jij nou het meest ondergewaardeerde liedje vindt kan je vast wel één bedenken. Een liedje waarvan jij zegt: ik snap niet waarom dit geen hit is geworden, of misschien was het wel een hit maar is hij zo vaak gedraaid dat niemand hem meer kan waarderen. Ondanks dat het grote publiek geen fan is van het nummer doet het nummer wel veel met jou. Je kan er je emotie in kwijt en kan hem overal eindeloos achter elkaar luisteren, bijvoorbeeld thuis, in de bus of in de trein. Als je het nummer via Spotify luistert moet je wel beschikken over internet. Je kunt de openbare wifi gebruiken of, als je dat hebt, sim only onbeperkt internet 

Een ondergewaardeerde playlist  

Als je muzieksmaak niet overeenkomt met de mainstream kun je heel veel ondergewaardeerde liedjes bedenken. Je zou ze allemaal kunnen verzamelen in een playlist. Als je die openbaar maakt kan iedereen met je mee genieten en misschien wat inspiratie opdoen. Als je op muziekstreamingsdiensten gaat zoeken naar: ‘Ondergewaardeerde playlist’ komen er een aantal playlists uitrollen. Wie weet heb jij hier zelf ook wat aan hebt.  

Top 5 ondergewaardeerde liedjes  

Je kunt ondergewaardeerde liedjes natuurlijk in heel veel categorieën stoppen. Bijvoorbeeld per periode of per muziekstijl. Eigenlijk is zo’n top 5 ook gebaseerd op de muzieksmaak van de maker van de playlist. Toch lopen we de top 5 ondergewaardeerde liedjes van dit moment uit de playlist: ‘ultieme ondergewaardeerde liedjes’ op Spotify bij langs: 

  1. Smiley Faces – Gnarls Barkley 
  2. Someday We’ll Know – New Redicals  
  3. House with two faces – City to city 
  4. Candy – Paolo Nutini  
  5. State of Love and Trust – Pearl Jam 

Wat deze vijf liedjes gemeen hebben is dat de muziekstijl niet alledaags is. De stijlen lopen heel erg uiteen, maar wijken allemaal af van de populaire stijlen. Het nummer ‘Smiley Faces’ is bijvoorbeeld een soulnummer terwijl ‘State of Love and Trust’ thuishoort in de categorie American Rock.  

Nederlandstalig 

De jeugd van tegenwoordig luistert vaak naar Amerikaanse popmuziek. Het Nederlandstalige lied wordt onder de jongeren vaak niet gewaardeerd. Eigenlijk is dat best zonde. Muziek hoort ook een beetje bij de cultuur van een land. Op hun telefoon weten Nederlandse jongeren vaak meer over internationale supersterren te vinden, terwijl we ook in Nederland veel zangtalent hebben rondlopen.  

Waarom vinden jongeren het Nederlandstalige lied minder aantrekkelijk om naar te luisteren? Het blijkt voor jongeren dus een irritatie zijn dat je bij Nederlandse nummer sneller over de tekst na gaat denken. Bij Engelstalige liedjes let je veel minder op wat er gezegd wordt. Je zingt gewoon lekker mee. Bij een Nederlands nummer begrijp je in één klap waar het hele nummer overgaat, soms lopen de zinnen niet helemaal lekker en zou het beter klinken als je het in het Engels zou zeggen. Daarom gaat de voorkeur voor veel jongeren nog steeds uit naar Engelstalige nummers. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom Spaanse nummers het in de zomer zo goed doen.  

Partner-content? Ja, dat kan ook bij Ondergewaardeerde Liedjes. De opbrengsten gebruiken we voor een goed (muzikaal) doel!