Wanneer we in de auto zitten of thuis de radio aan hebben, dan zingen we de meeste liedjes voor een groot deel uit volle borst mee. Onbewust hebben we de songteksten van deze nummers gaandeweg de tijd toch ergens in ons brein opgeslagen, zonder dat we hier vaak serieus mee bezig zijn geweest. Het bijzondere aan muziek is vaak, dat we exact weten hoe het liedje gaat, maar wanneer ons wordt gevraagd naar de titel of artiest, het vaak angstvallig stil blijft. Hoe komt dit nu eigenlijk? Om je een idee te geven hoe het leren van songteksten op ons brein werkt, duiken we wat dieper in hoe ons brein nu eigenlijk werkt.

Waarom onthouden we de titel en artiest niet?

De kans dat jij een liedjes binnen enkele seconden herkent, die is vrij groot. Maar op het moment dat je dan vervolgens wordt gevraagd wat de titel van dit nummer is en ook wie de artiest is, moeten we het antwoord vaak schuldig blijven. Wordt er gevraagd om een stukje van de tekst verder te zingen, dan is dit vaak geen enkel probleem. De reden hiervan is eigenlijk vrij simpel. De titel en ook artiest zijn namelijk data die ons verder niets doen. Ze hebben geen toegevoegde waarde voor het liedjes en ook kan het liedje zonder deze data doorgang vinden. Uiteraard zijn er mensen die ook overal de titels en artiest van weten, maar dat is een uitzondering kunnen we je vertellen. Dit zijn vooral de echte muziekkenners die een volledige kamer hebben ingericht met honderden en zo niet duizenden lp’s. Iets waar je tegenwoordig online een persoonlijke lening lenen bij een kredietverstrekker voor moet afsluiten om dit te kunnen kopen.

Songteksten worden vaak gekoppeld aan een herinnering

De plek waar songteksten worden opgeslagen, is vaak ook de plek waar we onze herinneringen opslaan. Niet voor niets koppelen we daarom bijna aan ieder nummer die we kennen wel een bepaalde gebeurtenis. Dit is de ene keer een leuke gebeurtenis en de andere keer een wat mindere gebeurtenis. Je herkent jezelf vast wel in het feit dat je denkt aan vroeger wanneer je bepaalde muziek hoort. Vooral muziek uit de jaren 70 en 80 doen veel mensen denken aan de tijd van toen, de avonden dansen in de ‘disco’ en de leuke feestjes.

Songteksten leren

Het kan natuurlijk zo zijn dat je bepaalde songteksten nog niet (volledig) uit je hoofd kent. Het is dan wel zo prettig dat je voor bijvoorbeeld een concert even goed gaat oefenen. Dit kun je op een aantal manieren doen. De meest effectieve manier is, door te beginnen met het overschrijven van de tekst. Volledig zonder muziek, met alleen een pen en papier. Zo sla je de tekst beter op en zal je merken dat het veel sneller in je brein zit. Wanneer je dit hebt gedaan, probeer je de tekst mee te zingen zonder de tekst en kijk je waar nodig even mee. Is dit gedaan, dan laat je bepaalde woorden weg en vul je deze zelf in. Door dit te herhalen zal je merken dat geen songtekst meer veilig is voor je.

Partner-content? Ja, dat kan ook bij Ondergewaardeerde Liedjes. De opbrengsten gebruiken we voor een goed (muzikaal) doel!