De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De gast van vandaag reageerde direct met dank voor je bericht! Wat een eer! Ik draag graag bij aan de Ondergewaardeerde 30 en heb meteen wel een goede in mijn hoofd. Hij is zanger en multi-instrumentalist in Dandelion; een band die we hier een warm hart toedragen en al twee keer (hier en hier) een blog aan gewijd hebben.

Gezien zijn muzikale achtergrond moest het daarom ook een aparte bijdrage zijn en daarin worden we niet teleurgesteld.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Paul Bond (Dandelion): James Booker – Life (1977)

De ‘Ondergewaardeerde 30’ is een geweldig initiatief, maar het legt ook een pijnlijke waarheid van het artiest-zijn bloot. Soms blijkt jouw artistieke zielkreet een eenzame uiting die belandt in de peilloze diepte van de vergetelheid. Alle emoties die jij hebt proberen te vangen in jouw muziek, worden in het slechtste geval alleen beantwoord door de meedogende goedkeuring van je eigen moeder. In dit opzicht is de site Forgotify ook heel interessant, een website die Spotify-tracks verzamelt die nog nooit zijn afgespeeld. In dit geval heeft zelfs de moeder van de artiest dus niet geluisterd.

Daarom, lof voor de ‘Ondergewaardeerde 30’: een playlist die staat voor het ontdekken en herwaarderen van verloren parels uit muziekland. Judee Sill met The Kiss staat er al tussen, dat maakt mij heel erg blij. Wat een onvoorstelbaar mooi, ingetogen en oprecht nummer.

Mijn bijdrage is het nummer Life van James Booker. Booker was een absurd getalenteerde pianist uit New Orleans, Dr. John noemde hem ooit the best black, gay, one-eyed junkie piano genius New Orleans has ever produced. Booker was een flamboyante persoonlijkheid, en stond ook bekend als the ‘black Liberace’, en deze excentriciteit is terug te horen in zijn spel. Wat Booker speelt in deze opname is fenomenaal; hij begint met een pompende riff, en vervolgt met zingen met zijn knijpende stem. De solo die hij speelt vanaf minuut drie is een van de vreemdste en moeilijkste stukken piano die ik ken, en niet omdat het harmonisch zo ingewikkeld is, maar vanwege de achteloosheid en het plezier waarmee het wordt gespeeld. Als je goed luistert hoor je links een baslijn, daartussen akkoorden en dan de rechterhand die klassieke arpeggio’s speelt: zwierende loopjes die helemaal de hoogte van de piano induiken en weer terug. Het klinkt bijna alsof Booker drie handen heeft, en dat met maar een oog tot zijn beschikking. De Renaissance term hiervoor is sprezzatura: geniale nonchalance. Ondertussen groovet Booker door, hij lacht, hij zingt en het publiek klapt mee. Wat mij inspireert in de opname is ook Booker’s muziekfilosofie: iedere dag is voor hem anders, en iedere dag speelt hij zijn stukken op een volledig andere manier.

Booker wisselt zonder problemen van toonsoort, feel, tekst of solo, en daardoor zit je als luisteraar altijd op het puntje van je stoel. In dit opzicht staat Booker ook haaks op de hedendaagse grote-concert-ervaringen, waarbij het doel is dezelfde show steeds tot in perfectie uit te voeren. James Booker zou wel wat meer mondiale erkenning mogen krijgen, en past daarom perfect in de ‘Ondergewaardeerde 30’!

Uit: Chuck Prophet heb ik een keer live gezien in Tivoli, en dat was niet best. Die kan wel door het leven met wat minder erkenning (😊), dus haal ik Chuck Prophet met I Couldn’t Be Happier uit de lijst.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1966 Jimi Hendrix – Stone Free
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1977 James Booker – Life
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1979 Lowell George – Cheek To Cheek
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Jaap Boots, Bertus Borgers, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Karianne Hylkema, Philip Kroonenberg, Maceál, Paul de Munnik, Joop van Nimwegen, Aafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Martje Schoemaker, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Rick Treffers, Ad Vanderveen en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.