De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

De gast van vandaag is in het algemeen een onbekende naam mede doordat hij onder diverse pseudoniemen actief (geweest) is. In 1982 begon hij in de heavy metal band Niggler en was hij tot 2004 (muziek)journalist. In 1992 treedt hij – als zanger en gitarist – toe tot Girlfriend Misery, die met name in Spanje populair zijn. De band wordt vergeleken met onder andere R.E.M., The Smiths en de Nits. In 1996 vanwege interne onvrede en het mislopen van een nieuw platencontract breekt de groep op. Onze gast gaat verder in Miss Universe om in zes jaar later hun naam in Mist te veranderen. Vorig jaar kwam de meer dan uitstekende single Prepare For Landing hier voorbij.

Maar  in 2007 komt hij met een Nederlandstalig soloalbum vol van dwarse, intieme en melancholische Nederlandstalige liedjes: Het Heeft Niets Met Jou Te Maken met liedjes over onmogelijke liefde, seks en dood. Vier jaar later vertrekt hij naar Valencia en een jaar later ziet het Spaanstalige album Ser Español onder de naam El Turista Optimista het levenslicht.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Rick Treffers (Mist): Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle (2002)

Niet alleen dit lied – uit het begin van deze eeuw – is vrij onbekend, ook deze (Engelse) band heeft het nooit echt ver geschopt, ondanks drie mooie albums.

Het is algemeen bekend dat melancholie mij bekoort, vooral natuurlijk als het gepaard gaat met ‘gouden melodieën’. Als Blur of Coldplay dit weemoedige, bijna druilerige Britpop-lied hadden opgenomen, was het geheid een hit geworden, denk ik. Maar onbekend maakt onbemind. Daarom een perfecte kandidaat voor de Ondergewaardeerde Liedjes Top 30. De zanger van Clearlake heeft later nog twee solo-albums uitgebracht, maar die vonden weinig weerklank.

Ik vind het altijd geweldig om liedjes te ontdekken van door velen volledig over het hoofd geziene talenten en/of bands die mooie stemmige liedjes vervaardigden, zoals Snowglobe, David Kitt, de Nederlandse M-Jo, Brazzaville of Espers.

Lied dat het veld ruimt: Toad The Wet Sprocket – All I Want

1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1989 Gruppo Sportivo – The Opposite
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Jaap Boots, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Karianne Hylkema, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Joop van NimwegenMichiel PapenhoveAafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Robert Jan Stips, Ad Vanderveen en Rob Vunderink.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.