Elke keer sta ik er weer versteld van. Nederlandse artiesten die in het buitenland veel populairder zijn dan in ons kikkerlandje. En waarom? Wordt de Nederlandse radiocultuur bepaald door een aantal babbelzieke DJ’s of fantasieloze producenten? Is de grote middelmaat de standaard en de meetlat geworden? Of is het simpelweg vriendjespolitiek in Hilversum; ons kent ons, en artiesten die niet in dit metier rondwaren krijgen geen aandacht? Ik kan tal van Nederlandse musici en bands opnoemen die in het buitenland (heel) succesvol zijn. Soms zelfs in de Nederlandse taal. Hét bewijs dat muziek verbindt en de emotie belangrijker is dan het woord. Rick Treffers is hier een voorbeeld van. Wie? Misschien, heel misschien ken je hem als zanger in de groep Mist?

Maar laat ik bij het begin starten. Rick Treffers hanteert drie namen: zijn Nederlandse eigennaam voor Nederlandstalige producties (3 albums, waarvan één met Rob Kloet (Nits). In Spanje is hij regelmatig op de radio te horen als El Turista Optimista (1 album) en als Mist staan er sinds 2003 vijf albums en een verzamelaar op zijn conto. Behoudens de eerste drie albums (Astro label) en zijn eerste Nederlandstalige album (Silvox) zijn alle producties in eigen beheer uitgebracht. Een aantal Mist-albums zijn in licentie uitgebracht door labels in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Chili en Mexico.

Vroeger zou de stijl van de Engelstalige muziek als ‘dreampop’ betiteld worden, maar tegenwoordig wordt het als aanstekelijke indiepop met persoonlijke teksten betiteld waar harmonie, intimiteit en een melancholieke inslag de boventoon voeren. Zijn jongste album Underwater is hier een uitstekend voorbeeld van: 19 tracks waarvan vier in een live-uitvoering inclusief het hypnotiserende Prepare For Landing. Opgenomen in Spanje met een bassiste, Lourdes Casany, die nog nooit live met Mist had gespeeld. Ze was net tot de band toegetreden en mocht meteen in het diepe springen. Slechts vergeten haar zonnebril af te zetten.

Rubbing the belly till I’m safe and sound
Prepare for landing setting foot on ground
Lifting the arms standing on one leg
Get forgetful don’t look forward don’t look back
In love of the life I never ever lived
Take it away now erase and forgive
Dive into nothingness into something real

Het nummer is gebouwd op een loop van vier akkoorden, ooit ontstaan tijdens een wachtmoment bij een repetitie van theatergroep De Maan in Utrecht, waar Treffers samen met Rob Kloet muziek voor maakte. In de tekst uit hij het verlangen om tot actie te komen, een reis naar binnen te maken. Het verleden van je afwerpen, een grote schoonmaak doen en thuiskomen. Ergo, de landing.

Underwater krijgt gelukkig in de media wel aandacht (Lust For Life, Dagblad van het Noorden, OOR) en het lied Dark Side stond enige tijd op ‘high rotation’ in Catalonië (iCat Fm) en op Radio 3 in Spanje zijn diverse nummers gedraaid van Underwater. Rick Treffers en Mist zijn daar te gast geweest voor een interview en hebben daar opgetreden. In Nederland krijgt zijn muziek weinig aandacht (en dat is eigenlijk al twintig jaar zo). Zijn allereerste single We Should Have Been Stars was wel eens te horen bij NOS Langs de Lijn en het nummer Christmas with Me is op NPO 1 en 2 gedraaid. Het debuutalbum van Mist en ook de opvolger uit 2005 hadden een beetje airplay op 3FM en ze waren te horen onder meer bij Giel, Twee Meter Sessies en diverse VPRO-programma’s. In de loop van de jaren is de airplay in Nederland wat minder geworden, maar The Loop of Love en Underwater van Mist zijn wel gedraaid door Radio Noord-Holland, Leo Blokhuis, de EO en in het nachtelijke NPO 2-programma Afslag Thunder Road van Dolf Jansen, die een groot Mist-liefhebber is.

De muziek van Mist kruipt onder de huid en is schitterende luister- en ervaarmuziek. Prepare For Landing is wellicht a-typisch voor het repertoire en de uitzondering die de regel bevestigd, maar het wordt wel tijd voor waardering in de Lage Landen. Prepare For Landing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.