De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

De gastauteur hanteert de drumstokjes bij Stakbabber; een band die terug grijpt op de new wave uit de jaren tachtig maar met een eigen draai. Niet geheel verbazingwekkend werkt hij overdag bij een bedrijf in mediaproducties met onder andere de Slagwerkkrant.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Ollie Schmitz (Stakbabber): 2:54 – You’re Early (2012)

Het is vrijwel onmogelijk om het beste ondergewaardeerde liedje te kiezen uit alle ondergewaardeerde liedjes. Er zijn namelijk meer ondergewaardeerde dan (over)gewaardeerde liedjes, en dat zijn bij elkaar opgeteld onvoorstelbaar veel liedjes.

Om er dan toch maar een te kiezen (met gesloten ogen door een van mijn ondergewaardeerde playlists gescrolled): You’re Early van de (Britse) band 2:54 (van het gelijknamige album. De band is in 2010 opgericht door de twee zussen Hannah en Colette Thurlow (beiden zang en gitaar) en later aangevuld met drummer Alex Robins en bassist Richard Fry. De naam 2:54 komt van een favoriet moment van de dames uit een nummer van The Melvins. De volledige bio is ongetwijfeld op internet te vinden.

Dit album staat mijn inziens sowieso vol met (10) top tracks; dit is er dus een van. Het is niet mijn ding om een nummer tot op het skelet te analyseren, dus even summier: deze track heeft een aantal prima ingrediënten: erg fijne zanglijnen, mooie laagjes gitaren, drums en bas in dienst van de song (pfff, schreef ik dat écht?), top productie, kortom: alles klopt.

2:54 maakt shoegaze-muziek met overduidelijke referenties naar de jaren ’80, maar wel degelijk van deze tijd. En ondanks dat de plaat een vrij donker karakter heeft draai ik ‘m het liefst in de zomer met de balkondeuren open en een Pernod binnen handbereik. Wat ik bovendien mooi vind is dat de band door twee zussen is opgezet; DJ Ronald Molendijk heeft vast nog nooit van hen gehoord.

Hannah Thurlow speelt op dit moment overigens mee met de live shows van Blood Red Shoes als extra gitarist. Ik vermoed dat 2:54 onder andere hierdoor even op een laag pitje is gezet.

Dus: You’re Early van 2:54 erin en Edged in Blue van Rory Gallagher eruit.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Leonard Cohen – Sisters of mercy
1967 Q65 – From Above
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2006 Tim Minchin – Prejudice
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin AssenUna BerginBertolf, Pip Blom, DJ RatzSander Evers, Marinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs Hildebrand, Peter Koelewijn, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke Romeijn, Ton ScherpenzeelArjan Snijders, Meindert TalmaRobby Valentine, Joop van NimwegenHans Vandenburg, Michiel VeenstraRob Vunderink en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.