Ondergewaardeerde liedjes heb je natuurlijk is soorten en maten, de vraag wat maakt dat iets ondergewaardeerd is blijft altijd nogal persoonlijk en normatief. Ik zie hier wel eens nummers voorbij komen waarbij ik denk hoezo ondergewaardeerd? Ik waardeer dat nummer zeer erg. En wie weet, ik hoop het,  zal iedereen die dit leest dezelfde reactie hebben bij onderstaande.

Lieve Matroos van de Nederlandse band De Div: dat is pas, naar mijn bescheiden mening, echt ondergewaardeerd. Een New Wave band uit Delft met een geweldige live reputatie vandaar ook deze live registratie. De Div met een zeer specifiek geluid, hoekige riffs, verpletterende ritmes, en teksten die toen en nu nog niet alledaags zijn te noemen.

jij aan het roer, ik aan de riemen

mijn natte kermis, ik verdrink in je tranen jij aan het roer, ik aan de riemen mijn natte kermis, ik verdrink in je tranen als je zegt dat je van me houdt als je zegt dat je van me houdt ik verdrink in je tranen als je zegt dat je van me houdt hallo. lieve matroos hallo. lieve matroos hallo. lieve matroos hallo. lieve matroos . . .

Een paar studenten uit Delft die begin jaren ’80 samen muziek gaan maken. En muziek is het, live ongekend goed door de intensiteit. En let even op het drumstel met de bass-drum in gebouwd in het drumpodium; ik persoonllijk vond dat toen geweldig. Lieve Matroos staat op het album Open Zee en de productie was in handen van T.C. Matic gitarist Jean Marie Aerts.

Ik kan er van alles over schrijven, een soort van biografie aan wijden, hoe de ontwikkeling van deze band is gegaan en ze de hemel in prijzen, Dat laatste omdat ze misschien wel één Nederlands meest ondergewaardeerde bands zijn. Soms is ieder woord te veel en moet je het aan het lied zelf overlaten, de muziek tot je nemen Je volledig laten onderdompelen en meevoeren in de schommelingen van deze Nederlandse New Wave en meegaan met de lieve matroos.

One comment

  1. Volledig mee eens. De DIV herontdekt als een van de beste Nederlandse bands ooit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.