De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Druk, druk, druk. Eigen schuld dikke bult is wat het beste de situatie omschrijft. Door de zelf gekozen drukte rond het Supersister Projekt 2019 (documentaire, CD/LP en live optredens) loop ik inmiddels ook al rond met een verwaarloosde ontstoken arm en heb deze week optredens en onder andere het opstarten van nieuwe Nits-opnames af moeten zeggen om het genezingsproces op gang te helpen. Dit was de reactie van Robert Jan Stips in  februari op het verzoek een bijdrage aan de O30 te leveren, maar de aanhouder wint.

Voor wie nog nooit van Robert Jan Stips gehoord heeft moet zich gaan schamen, want hij speelde achtereenvolgens in Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Stars & Stips, Transister en Nits. Bovendien is er solowerk en schrijft hij de muziek voor diverse series. Een muzikale duizendpoot dus, die verantwoordelijk is voor een breed muzikaal landschap. Een man van weinig woorden, maar met heel veel noten op de zang.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Robert Jan Stips: Gruppo Sportivo – The Opposite (1989)

… het is eigenlijk niet alleen deze song, maar het is – vind ik – wel de beste ondergewaardeerde song van Gruppo Sportivo. Dat er een achterliggende oorzaak bij Hans’ wispelturige stoplicht-gedrag hier een rol bij speelt is erg jammer.

Het zou mooi zijn als dat via een herwaardering van bijvoorbeeld dit nummer de maker ervan ook weer ‘s 100% positief in het nieuws komt, dat heeft ie inmiddels, samen met de doorzetters van Gruppo-de-band, dik verdiend.

Uit de lijst verwijderd: Hedwig & The Angry Inch

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1989 Gruppo Sportivo – The Opposite
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Jaap Boots, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Karianne Hylkema, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Joop van NimwegenMichiel PapenhoveAafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Robert Jan Stips, Ad Vanderveen, Michiel Veenstra en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.