De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

De gaste van vandaag is een duizendpoot: zangeres, componiste, podcaster, fotografe, journaliste en schilderes. Bovendien staat ze twee keer in de Snob 2000! Een keer als Kalipluche (solo) en een keer met Michiel Papenhove als het duo Vintage Futura.

Geheel in stijl met haar muziek kiest ze voor een apart lied.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Karianne Hylkema (Kalipluche/Vintage Futura): IAMX – S.H.E. (2006)

Als tiener kwam ik vaak bij een charmant platenzaakje in Zwolle waarvan de eigenaar mijn muzieksmaak kende. Op een keer kwam hij aanzetten met het op dat moment enige album van de Sneaker Pimps, een triphopcollectief uit Engeland. Ik was meteen verkocht – en de cd ook. Op mijn slaapkamer draaide ik hem helemaal grijs en keek vol verwachting uit naar het tweede album.

Dat klonk totaal anders; zangeres Kelli Dayton was vervangen door gitarist Chris Corner, die doorschoof naar de positie van frontman. Ook de sound maakte een ontwikkeling door. Waar het eerst zwaar op beats leunde, draaide het nu meer om donkere, cinematische arrangementen. Eigenlijk vond ik dit nóg beter. En ik zou met gemak een ondergewaardeerd nummer kunnen kiezen van dit album.

Maar in 2004 ging Chris Corner solo verder onder de naam IAMX en dat bracht nog veel meer moois. Voortbordurend op het laatste Sneaker Pimps-album, maar gevarieerder in eigenlijk alle opzichten. Soms ontiegelijk catchy, dan weer bewust wat ontoegankelijker. Elektronisch en toch ook warm analoog. Chris ontpopte zich niet alleen als een fenomenale songwriter, producer en zelfs visual artist, maar ook tot een performer met een breed spectrum aan emoties. Bij sommige artiesten weet je dat ze een rol spelen, maar Chris Corner kán gewoon niet anders dan creëren, om niet ten onder te gaan aan zijn depressies en slapeloosheid. In 2007 had ik het genoegen hem te mogen interviewen. Zo excentriek als zijn on stage persona is, zo bescheiden en verlegen is hij off-stage.

Terwijl ik dit stukje zit te tikken, hink ik op een stuk of acht gedachten. Zoveel nummers die ik graag met jullie wil delen. En er springt er niet eentje echt uit, want ze zijn allemaal zo goed. Dus kies ik voor S.H.E., van het album The Alternative uit 2006. Dit is een en al emotie, echt kippenvel.

Het nummer dat ik uit de lijst ga stemmen is Micachu & The Shapes – Curly Teeth. Van dit soort ‘expres slechte’ muziek begrijp ik helemaal niks.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Robby Valentine, Joop van NimwegenHans Vandenburg, Ad Vanderveen, Michiel Veenstra en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.