Ik kende band noch nummer, maar baf….ik hing bij het eerste gehoor, zoals dat heet, in de touwen. Wat een razernij, wat een haat, en dat in een gebed tot God! Dat rijmt niet. Nou heb ik zelf helemaal niks met God, welke dan ook, maar mijn gedachte is dat zij die zich tot een dergelijk medium richten, dat met een zekere devotie en onderdanigheid doen. Voor je het weet gaat het paradijs aan je brutale neus voorbij! Beter op de knietjes en met gevouwen handen of op een kleedje met het hoofd naar het Midden-Oosten en de neus tegen de grond. Wat wringt is de oprechte en zelfverzekerde toon. Hier spreekt een man tot een andere man. Straight, geen geouwehoer. Hij zegt waar het op staat en doet een verzoek. Een dringend verzoek.

Het voor mij onbekende Shellac blijkt bij nadere beschouwing een zeer bekend bandlid te hebben: Steve Albini. Albini heeft in de nineties naam gemaakt als producer van onder andere Nirvana, The Pixies, Mogwai, The Breeders, PJ Harvey, Helmet en Motorpsycho. Ook ons eigen Caesar reisde in 1999 naar de States om hun derde album, Leaving Sparks, met Albini op te nemen. Kort daarop maakten ze samen nog een single: een nummer van Caesar en eentje van Shellac. Dit op verzoek van striptekenares en drumster (o.a. in de Straaljagers) Barbara Stok. Het plaatje was uitsluitend verkrijgbaar bij haar boek Sex, drugs & strips.

Terug naar God. Terug naar het gebed. Dat gebed dat doet vermoeden dat de biddende man is bedrogen. Hij vraagt God immers om zowel een vrouw als een man te vermoorden. Dat is niet omdat zij de aardappelen weer heeft laten aanbranden. Daar is meer aan de hand. De vrouw en de man, beiden schuldig, waarschijnlijk aan overspel. Begin maar met de vrouw, God, stilletjes via een ziekte of een flinke zucht. Tja, als je licht en duisternis kunt scheiden, dan is een vrouw voorgoed omver blazen kinderspel. Pffft. Done. Daarna de man. Niet te snel. Eerst lijden. Huilen. Meer pijn, meer lijden, maar zodanig dat ie hoop op redding houdt; een zware maar te overleven lijfstraf. En dan toch definitief toeslaan – fucking kill him! God als ‘hitman’. Laat de paus het maar niet horen. Amen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.