De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Gitarist Joop van Nimwegen heeft alles een keer op een rij gezet en kwam zo tot 35 bands waar hij in zekere mate vast aan verbonden is geweest. De bekendste zijn Lava, Q65 (klik hier), Finch en Livin’ Blues. Yep, Joop komt uit Den Haag en heeft heel wat muzikale voetstappen liggen in de Haagse seventies en eighties scene.

Vervolgens kwam hij zo’n dertig jaar geleden bij toeval terecht in het theatercircuit van Joop van den Ende Theaterproducties dat later opging in Stage Entertainment. Sindsdien maakt hij vooral muziek in afwisselend het Haagse Circustheater, het DeLaMar in Amsterdam en het Beatrixtheater in Utrecht, maar ook in uithoeken van het land en soms over de grens. Momenteel speelt Joop in de begeleidingsband van Mamma Mia.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Joop van Nimwegen: Andrew Gold – Still You Linger On (1978)

Vanaf het moment dat mij werd gevraagd een bijdrage te leveren aan de Ondergewaardeerde 30 begonnen zich in mijn hoofd kandidaten op dringen: kies mij want ik ben zo technisch perfect geproduceerd, kies mij want ik ben zo fantastisch gezongen, kies mij want het is blijkbaar niemand opgevallen hoe mooi mijn strings zijn, kies mij kies mij… Het een na het andere lied riep om uitverkiezing. En hoewel er voor vele nummers uitstekende redenen te bedenken waren bleef er toch steeds een gevoel van onbehagen waardoor de conclusie uiteindelijk luidde: nee, dit is ‘m niet.

Tot ik op een avond in de trein naar huis mijn koptelefoon weer aansloot en Spotify opende en mij opeens Andrew Gold te binnen schoot. De veel te vroeg overleden Amerikaanse zanger/componist/gitarist/multi-instrumentalist die hooguit bij een enkeling nog bekend zal zijn als componist van de tune van de tv-serie Golden Girls. Zeker niet mijn favoriete televisieserie en ook zeker niet mijn favoriete nummer van Andrew Gold. Maar het album waarvan deze tune afkomstig is All This and Heaven Too uit 1978 bevat wel een flink aantal juweeltjes.

En toen wist ik het; het nummer dat door de jaren heen mij steeds opnieuw weet te ontroeren, in zijn simpele schoonheid: Still You Linger On. Hoe toepasselijk kan een titel zijn! Steeds opnieuw blijkt dit nummer overeind te blijven, één stem, één akoestische gitaar, een paar akkoorden op een piano en het koor van ebow gitaren.

Hoog tijd dat dit nummer gewaardeerd wordt!

Uit: De Kift

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1991 Voodoo Child – Voodoo Child
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2001 Stuurbaard Bakkebaard – Lied Van De Meeuwen
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2006 Tim Minchin – Prejudice
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother
2017 Frenzal Rhomb – I’m Shelving Stacks (As I’m Stacking Shelves)

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin AssenUna BerginBertolf, Pip Blom, De KiftSander Evers, Jeroen FlammanMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs Hildebrand, Frank de JongePeter Koelewijn, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke RomeijnJulian SasArjan Snijders, Robby ValentineHans Vandenburg, Michiel VeenstraRob Vunderink en Jonas Winterland.

 

7 comments

  1. Grappig dat de -volgens mij- meest ondergewaardeerde gitarist, een lijst maakt van meest ondergewaardeerde liedjes.

  2. Wat mij betreft de beste gitarist ooit, ik bedoel de periode met Finch. Mén, muziek van een andere planeet, zulke práchtige solo’s heb ik sindsdien niet meer gehhord…. Joop, waar ben je????

  3. JOOP VAN NIMWEGEN, De beste gitaarstijl aller tijden!!! beveelt saaie nummers aan die niet eens in de buurt komen van wat hij met Finch deed. Waarom Joop? Je breekt mijn hart

    1. Hij is het musical theater ingegaan mama mia, jammer hoor ik zat vaak op 2 meter van zijn gitaar spel in FINCH , bandjes verwisselen van zijn copycat en smokes aansteken gouwe tijd !

  4. Joop is een uitzonderlijke gitarist, zijn werk met Finch geldt als een van de beste instrumentale progressieve rock in Europa.

  5. Depuis que j’ai découvert Joop et le groupe Finch il y a environ deux ans (nous sommes en 2024, quelle honte!!!!), je ne cesse d’écouter la plupart des morceaux. Ce groupe était fantastique et le jeu de guitare de Joop n’a rien à envier à celui des plus grands guitaristes de ce monde. Quel dommage de ne pas vous avoir connu il y a 50 ans! En tous cas, merci pour votre musique extraordinaire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.