De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast speelt ‘pas’ sinds 2007 basgitaar bij Claw Boys Claw (2.0), die vorig jaar weer met een geweldig album kwamen. Hun 12de (plus een EP) sinds 1986. Ze staan te boek als de meest legendarische live-band van Nederland. Hij brengt zijn eigen liedjes en andere auditieve gewrochten uit onder de naam Eilander. Hij heeft enorm veel meningen, vooral over muziek, maar eist niet dat u ze serieus neemt.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Marcus Bruystens (Claw Boys Claw): M-Jo – Button I’ve Lost (2017)

Ik onderschat waarschijnlijk veel meer nummers dan ik er overschat. Ik mag mezelf graag voorhouden dat ik muziek altijd wel op waarde weet te schatten, maar de praktijk leert dat er genoeg nummers zijn die ik langdurig onderschat heb, om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat mijn beoordelingsvermogen me in de steek had gelaten (en vice versa: ik heb het oeuvre van Radiohead bijvoorbeeld jarenlang schromelijk overschat).

Wat maakt een nummer eigenlijk onderschat? Het is voornamelijk een esoterische kwestie: we noemen een nummer onderschat als wij, select gezelschap van echte muziekliefhebbers, het, in tegenstelling tot de ongewassen menigte, wel op waarde weten te schatten. Onderschatheid veronderstelt onbekendheid bij de massa, en versterkt het beeld dat we van onszelf (willen) hebben (wij zijn kenners!).

Een van mijn favoriete onderschatte nummers is Button I’ve Lost, van Amsterdams enigma M-Jo (een ver-J.Lo-ing van Mark de Jonge). De voornaamste reden voor Button’s onderschatheid is M-Jo’s bijna totale obscuriteit: geen enkele platenmaatschappij heeft er de noodzaak van ingezien zijn muziek uit te brengen. Ik hoop dat de toevoeging van Button I’ve Lost aan deze afspeellijst een bijdrage zal leveren aan de wereldwijde erkenning van het kleine wonder dat de muziek van M-Jo is.

Uit: Leonard Cohen

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2006 Tim Minchin – Prejudice
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Button I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin AssenUna BerginBertolf, Pip Blom, DJ RatzSander Evers, Marinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs Hildebrand, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Robby Valentine, Joop van NimwegenHans Vandenburg, Ad Vanderveen, Michiel VeenstraRob Vunderink en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.