Het is nieuw, en we zijn er trots op: Ondergewaardeerde Liedjes heeft een nieuwe rubriek én podcast!

In de Ondergewaardeerde Playlist stellen we elke maand een mooi Spotify-lijstje samen. Elke keer staat één artiest centraal. Het idee: we zetten de allermooiste tracks op een rijtje die juist níet in de standaard playlists van die artiest staan.

Met andere woorden: stel dat iemand zonder enige voorkennis van The Beatles ons zou vragen om wat mooie songs op een rijtje te zetten, met welk lijstje zouden we dan op de proppen komen?

Eigenlijk kun je zo’n rubriek maar met één band beginnen. The Beatles zijn de perfecte kandidaat voor de Ondergewaardeerde Playlist omdat er nog veel te ontdekken valt. Je kunt gerust zeggen dat de vier mannen een oeuvre hebben opgebouwd. De eerste albums lijken in de verste verte niet op de The White Album of op Abbey Road.

KINK-podcast!

Waar we vooral trots op zijn, is dat deze nieuwe rubriek zijn eigen podcast krijgt op het nieuwe KINK! Elke Ondergewaardeerde Playlist wordt samengesteld door een zootje Ondergewaardeerde Liedjes-bloggers en paar van hen schuiven maandelijks aan in de studio, bij KINK-presentator en collega-blogger Stefan Koopmanschap. Gewoon, lekker een uur lullen over muziek.

Voordat we je de playlist voorleggen een paar opvallende feitjes.

Happiness Is a Warm Gun heeft net de nummer 1-positie te pakken gekregen. We hebben deze playlist met 15 Beatles-liefhebbers samengesteld en Tomorrow Never Knows was bíjna net zo favoriet. Niet geheel onverwacht: het zijn allebei tamelijk experimentele, hele fijne tracks.

The White Album is goed voor veertien (!) tracks in de lijst. Natuurlijk is dat concurrentievervalsing (want dubbelalbum), maar het blijft de hofleverancier. Opvallender is dat er zeven tracks uit A Hard Day’s Night in de lijst staan, en ‘slechts’ drie van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Je vindt behoorlijk wat nummers die nooit een studio-album hebben gehaald, zoals Long Tall Sally, Real Love, This Boy (B-kantje van I Want To Hold Your Hand), Yes It Is (B-kant van Ticket To Ride) en The Inner Light (B-kant van Lady Madonna).

En misschien nog wel het meest opvallend: Ob-La-Di Ob-La-Da heeft de lijst gehaald.

Hoe dat kan? We hebben een aantal criteria bepaald waarom een liedje niet zou mogen worden gekozen: (1) het staat in de Top 2000, of (2) het is ooit een nummer 1-hit geweest in Nederland. Het vrolijke Ob-La-Di Ob-La-Da voldeed aan geen van beide criteria.

Hier kun je luisteren naar de podcast, waarin bloggers Marco Groen, Martijn Janssen en Freek Janssen in gesprek gaan met presentator Stefan Koopmanschap over de top 10 van deze lijst.

En dan proberen ze ook nog antwoord te geven op prangende vragen als: was Helter Skelter nu écht het allereerste hardrocknummer? Is Paul nu wel of niet doodgegaan? Ging Happiness Is a Warm Gun over pistolen, of was het stiekem toch keiharde porno?

En natuurlijk is er ook een Spotify-lijstje. Enjoy!

One comment

  1. Dank voor deze mooie podcast! Ik heb me gelijk geabonneerd en ik kijk uit naar de volgende met Oasis. Wel een kritiekpuntje: dat pingelmuziekje onder de gesprekken is eigenlijk gewoon irritant, het lijkt wat op het gepingel in The Friday Move van BNR. Ook irritant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.