De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast is de oprichter van Mr. Albert Show en Sweet d’Buster. Golden Earring, Herman Brood & Wild Romance en Raymond van ‘t Groenewoud zijn een paar namen waar hij het podium mee deelde. Hij was tevens de initiatiefnemer, een van de oprichters van de Rockacademie in Tilburg en de eerste directeur. Tegenwoordig geniet hij op zijn eigen wijze van zijn pensioen door muzikale workshops te geven en op te treden als Bertus Borgers & The Young Retro’s met drie jonge gasten die zijn oude muziek zien zitten.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Bertus Borgers: Lowell George – Cheek To Cheek (1979)

Ik kan met gemak een heel peloton ondergewaardeerde liedjes opnoemen, maar dat is niet de bedoeling natuurlijk. Eén liedje dan. Een song die niet alleen ondergewaardeerd is maar die ook een stijlbreuk teweegbrengt op een gekend album uit de Amerikaanse rockhistorie.

Voor Thanks I’ll Eat It Here brengt Lowell George een paar opvallende covers van classics zoals Ann Peebles’ I Can’t Stand The Rain en de Alain Toussaint song What Do Yoy Want The Girl To Do wat ooit nog een hit werd door Bozz Scags. Hij schrijft echter voor het album, samen met anderen, een paar songs en een daarvan is Cheek to Cheek. De song klinkt niet als muziek in de lijn van een doorgewinterde Amerikaanse rockmuzikant met een verleden in The Mothers Of Invention en Little Feat. Hier horen wij een onvervalste Gringo die ergens in de buurt van de Mexicaanse grens zijn best doet een Spaans-talige in te palmen. Zijn spel is geweldig, net zoals zijn zang. Het dwingende van een drummer die zijn beat in sync met de tijd laat lopen is hier volledig afwezig en daarom kunnen de snaarinstrumenten vol vuur het ritme volgen van de woorden van de zanger: who sings so-low (of solo, wat je wil). Onnavolgbaar. En alles in een stijl die wij hier niet kennen en die niet door onze mediafilters komt.

Maar genoeg daarover, want het slechte nieuws is dat ik er ook een song uit moet gooien. Jammer, want ik wil niemand pijn doen. Maar als het dan toch moet…. dan Still Linger On van Andrew Gold.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1966 Jimi Hendrix – Stone Free
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1979 Lowell George – Cheek To Cheek
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Jaap Boots, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Karianne Hylkema, Philip Kroonenberg, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Joop van Nimwegen, Aafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Martje Schoemaker, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Rick Treffers, Ad Vanderveen en Rob Vunderink.

One comment

  1. Ik heb Bertus nog bij de Musicians Union Band. Een gelegenheidsproject (dubbelelpee) van Nederlandse en enkele Engelse muzikanten uit ’73. Hierop ook de Hans Brinker Symfonie van Holland. Het nummer Bad Boy is typerend voor Bertus’ geluid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.