Dorothy Moore is in Nederland niet een naam die men zal aantreffen in de hitlijsten. Toch is de zangeres – die vooral soul, R&B, blues, gospel en disco zingt – al sinds 1965 actief in de muziekwereld. Inmiddels is ze 73 jaar oud maar ze treedt nog steeds op. Tijd om een ondergewaardeerd pareltje in het zonnetje te zetten en om wat meer te vertellen over de zangeres zelf.

Dorothy groeide op in Jackson, Mississippi, nabij Farish Street. Deze buurt was een echte muziekbuurt. Onder meer Robert Johnson, Sonny Boy Williamson II en Elmore James namen er muziek op en platenlabels als H.C. Speir, Trumpet Records en Ace Records waren ook verbonden aan de buurt. Verder traden Bessie Smith (met The Rabbit Foot Minstrels), Louis Armstrong, Count Basie, Duke Ellington en Dinah Washington er op. Dorothy begon haar zangcarriere in het Alamo Theater, de plek waar onder meer Nat King Cole, Elmore James en Otis Span ook hebben gezongen.

In de jaren ’60 begon Dorothy met optreden als leadzangeres van The Poppies. De andere leden van het trio waren Petsye McCune en Rosemary Taylor. Nadat ze één album hadden opgenomen ging Dorothy verder als soloartiest. In 1976 kwam vervolgens haar eerste en meest succesvolle soloalbum uit: Misty Blue. De titelsong – geschreven door Bob Montgomery en als eerste opgenomen door Wilma Burgess – werd een groot succes en Moore ontving er een Grammy nominatie voor. Het album wordt beschouwt als een klassieker onder de (southern) soul.

Na Misty Blue is Funny How Time Slips Away Moore’s meest succesvolle single. Dit nummer, dat is geschreven door Willie Nelson en door vele artiesten is opgenomen, is ook afkomstig van het album Misty Blue. Oorspronkelijk is het een countrynummer maar Dorothy Moore tovert het met haar prachtige en gevoelige vocalen om tot een emotioneel soulpareltje. Het melancholische nummer beschrijft het moment dat men een weggelopen liefde tegen het lijf loopt. Deze oude liefde houdt nu tot in de eeuwigheid van een ander, terwijl het pas gisteren leek te zijn dat dit nog gold voor degene die verlaten is. Grappig, dat de tijd zo snel gaat. Maar uiteindelijk, zo is de boodschap, zal de weggelopen liefde boeten, want, is het niet grappig dat de tijd zo snel voorbij gaat?

Zowel Funny How Time Slips Away als Misty Blue haalden de hitlijsten niet in Nederland. Dorothy Moore heeft in totaal 19 albums uitgebracht, waarvan vier onder het door in 2002 door haar zelf opgerichte platenlabel Farish Street Records.

I Believe You uit 1977 is een andere grote hit van Moore. Ik hoop dat er met deze bijdrage een heel klein beetje eerherstel heeft plaatsgevonden voor deze prachtige (soul)zangeres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.