De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gaste van vandaag is columniste, podcaster, radioproducent en DJ bij BNR, L1 en Pinguin radio en dien gevolge ook presentator van de Snob 2000 in december. De zoetgevooisde stem als tegengewicht voor een overdosis aan mannelijke testosteron. Een klasbak met een enorme muziekkennis en een lichte voorkeur voor meer ‘girl power’ op de radio.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Martje Schoemaker: Suzanne Vega – Songs In Red And Grey (2001)

Songs In Red And Gray van Suzanne Vega is de titelsong van haar album uit 2001. Een album wat geen enkele single heeft geproduceerd en nergens echt iets heeft betekend in een hitlijst. Toch is het één van mijn meest gedraaide albums. Hoewel het album dus weinig deed bij het grotere publiek, kwam ze er toch mee touren en zo zag ik haar opeens in Paradiso. De magie die ik ervaar bij Songs in Red and Gray kwam helaas niet helemaal over, zo omringt door mensen en alleen Suzanne en haar gitaar op het podium. Dit is een liedje voor onder een deken, met thee, uit het raam staren naar de herfststorm buiten.

De magie van het liedje zit er voor mij in hoe ze dit verhaal vertelt. Dol als ik ben op verhalende liedjes, deze heeft iets mysterieus, het lijkt gehuld in een soort waas. Daar zingt ze ook over; herinneringen die ze vergeten was, flarden van beelden, kleuren. Ze schetst een situatie, maar echt duidelijk is het niet. Zowel voor haarzelf als voor mij, de luisteraar. Ik ken dat gevoel, flarden van beelden, niet zeker weten of het een herinnering is. Het is mooi en soms ook beangstigend.

Een sprookje, zo voelt het aan. Maar dan echt gebeurd. En het nummer blijft me intrigeren en de emotie ervan is ook nog niet verloren gegaan. Wat bijzonder knap is, want ik ben in staat een liedje zo vaak te draaien dat er geen emotie meer overblijft. Niet bij deze Songs In Red And Gray, wat als een lievelingsboek in de kast staat, waar je soms aan denkt en soms uit de kast pakt en je er weer helemaal in onderdompelt.

 

Eruit: Geen onderbouwing of iets negatiefs over het liedje, maar bij The Opposite van Gruppo Sportivo voel ik niet wat de trigger zou kunnen zijn, wat ik bij de andere liedjes in de lijst wel heb. Hoe leuk het ook is om Gruppo Sportivo voorbij te horen komen.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1966 Jimi Hendrix – Stone Free
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Jaap Boots, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Karianne Hylkema, Philip Kroonenberg, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Joop van Nimwegen, Aafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Rick Treffers, Ad Vanderveen en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.