Soms zitten er meesterlijke onbekende liedjes in een film en tegenwoordig weet je met een paar muis-kliks de naam van de uitvoerende en de titel. En tegelijkertijd stel ik mijzelf dan elke keer weer dezelfde vraag….waarom heb ik nooit eerder iets hiervan meegekregen? En is alles net zo goed als dit?

Dat overkwam mij (wederom) circa twee maanden geleden. De muziek in de film was niet echt geweldig en waar ik na afloop vaak doorschakel naar een andere kanaal bleef ik door de sfeerbeelden even hangen. Gelukkig, want dat éné lied greep me bij de strot. Niet dat het zo geweldig goed gezongen werd, maar mede daardoor kreeg het een emotionele lading. Een zware donkere basstem en een tekst die te denken geeft. En dat alles met uitsluitend een gitaar en (halverwege) een orgeltje als begeleiding. Gezongen door een man met een baard en het uiterlijk van een zwerver: Sean Rowe, een kruising tussen Johnny Cash, Tom Waits and Tom Wilson. To Leave Something Behind gaat over vaderschap.

Iets achterlaten. Fysiek of een gedachte? Geld of onroerende zaken achterlaten heeft niets met een persoon te maken. Veel bezitten zegt niets over het persoon. Sterker nog, het kan juist iets zeggen over je morele paspoort. Het is tenslotte veel gedenkwaardiger wanneer je de laatste centen besteed aan bijvoorbeeld ouderenhulp of dierenbescherming, want geld aan goede doelen weggeven (in ruil voor een belastingaftrek) is gemakkelijk wanneer de poen tegen de rand aanklotst.

En dan kom je eigenlijk niet onder zelfreflectie uit. Wat is de balans wanneer ik het loodje leg? Als atheïst geloof ik niet in de hemelpoort, maar laten we voor het gemak maar net doen alsof. Wat kan ik overleggen om toegang tot het paradijs te verkrijgen? Een zoon die eerst zijn hersens gebruikt en eerst over de consequenties nadenkt voordat hij stelling kiest of actie onderneemt? Drie honden die we liefdevol een heel goed leven hebben gegeven? Loyaliteit aan vrienden? Heel eerlijk zou ik het niet weten, want ik vind niet dat het iets uitzonderlijks is om als verantwoordelijk en eerlijk mens op deze aardkloot rond te lopen.

Maar als het iets fysiek zou kunnen zijn hoop ik maar dat mijn verhaaltjes over muziek nog een tijdje op het web blijven staan.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.