De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Geboren Rotterdammer, maar sinds jaar en dag Hagenaar en onderdeel van de Haagse muziekscene: Philip Kroonenberg. Philip speelde onder andere met ex-Q65 gitarist Frank Nuyens begin jaren tachtig in The Freelance Band. Ook Nicko Christiaansen, John LaGrand en Aad van Pijlen maakten korte of langere tijd deel uit van dit gezelschap dat na twee albums en een te forse dosis Party Time in 1986 uit elkaar viel. Na enkele herstarts is de band nu nog actief. Daarnaast speelt hij ook nog met zijn Magic Magicians, Kroonenberg-Linnemann-van der Zalm en de Betoverende Tovenaars.

Philip werd als kleine jongen beïnvloed door oude folkblues-platen, meegebracht uit Amerika door zijn vader: Big Bill Broonzy, Leadbelly, Lightnin’ Hopkins, Pete Seeger, maar ook Franse chansons en calypso’s raken hem. Een mengeling van deze muziekstijlen plus invloeden van Tony Joe White, Ry Cooder, J.J. Cale en Dr. John en je hebt Philip’s geluid.

Recent bracht hij een persoonlijk muzikaal document uit: Some More Time, over de onheilstijding en behandelfase van kanker bij de liefde van zijn leven, Jellie. De meeste nummers kwamen spontaan op in de wachtkamer en, in goed overleg met Jellie – inmiddels hersteld -, gespeeld en opgenomen (met onder andere zijn dochters) en uitgebracht op Excelsior Recordings.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Philip Kroonenberg: Jimi Hendrix Experience – Stone Free (1966)

Laten we deze erin zetten. Stone Free van Jimi Hendrix. Het was een B-kant en de platenmaatschappij heeft het zeker bij het rechte eind gehad, want de A-kant, een cover, betekende Jimi’s doorbraak: Hey Joe was ook wel geweldig, maar ik draaide altijd liever de B-kant.

Het woord alleen al: Stone Free, dat wilde ik wel zijn. Echt jammer dat het voor Jimi zelf uitmondde in zelfvernietiging. Voor mij ook bijna trouwens.

https://www.youtube.com/watch?v=w0n1JEICqlk

En dan nu het moeilijke gedeelte: een liedje uit de lijst schrappen. Ik snap dat het niet anders kan, maar ik kan bij geen een nummer een goede reden bedenken waarom. Toch heb ik er een gekozen. Excuus aan degene die hem erin had gezet: Blue Stahli met Not Over Till We Say So.

1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1966 Jimi Hendrix – Stone Free
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1989 Gruppo Sportivo – The Opposite
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin Assen, Bazz, Una Bergin, Erik van Biesen, Jaap Boots, Robin Borneman, Ruud van Bree, Marcus BruystensDJ Ratz, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny Helsing, Specs Hildebrand, Karianne Hylkema, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Joop van Nimwegen, Aafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Robert Jan Stips, Rick Treffers, Ad Vanderveen en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.