Spasmodique zag ik voor het eerst op Waterpop in 1991 en ik was meteen verkocht aan deze band. Vuig is het beste woord dat de muziek van Spasmodique omschrijft. Ze zijn groot geworden in de underground scene van de jaren ’80 waar New Wave de boventoon voerde. Het is dan ook vrij gemakkelijk om Spasmodique in die hoek te positioneren, maar Spasmodique is meer. Spasmodique is Rock en ook Rock ’n Roll, maar vooral dus ‘vuig’.

Feitelijk was ik in 1991 te laat met mijn ontdekking. Door mijn voorliefde voor thrash metal, had ik deze band volledig gemist in de 80’s. Van Cobraz, de volgende band waar zanger Mark Ritsema deel uitmaakte heb ik iets meer mogen genieten in live opzicht begin jaren 90.

Spasmodique heeft een heuse cult-status en zeker als je in Rotterdam woont zoals ik, dan kun je niet om deze band heen. Ze hebben twee maal een doorstart gemaakt en daar ben ik gelukkig (live gezien) beide keren getuige van geweest. De eerste keer was in 2002 waar het album From Villa Delirium werd uitgebracht. De tweede keer was drie jaar terug met het uitbrengen van het album Six. Beide albums nog steeds met de geweldige rauwheid die Spasmodique kenmerkt.

Echter de hoogtijdagen van Spasmodique vonden in de jaren ’80 plaats waar ze in hun busje van de ene rokerige club naar de andere reisden om op lokale poppodia te spelen. Een mooie sfeerimpressie geeft het VPRO programma Onrust uit die tijd.

Wanneer je Spasmodique één keer live hebt gezien, dan ben je verkocht. Of dat in de jaren ’80, ’90 was of nu, ze blijven met dezelfde energie hun muziek en passie ten gehore brengen. Na het laatste album en bijbehorende tour, is het weer een beetje verstomd rondom Spasmodique. Op zich vind ik dat jammer, want het is een band die je eens gezien moet hebben….. hopelijk krijgen jullie ooit nog eens die kans.

Het nummer dat in deze ondergewaardeerde blogs komt, is de Cellar Of Roses. Een nummer dat in iedere fase steevast op de setlijst stond. Daarnaast komt deze titelsong uit de hoogtijdagen van Spasmodique. Maar het meest nog omdat dit nummer zowel qua muziek als tekst lekker ‘vuig’ is.

One comment

  1. Spasmodique bracht na Six nog een live-lp uit.
    Zeker de moeite waard, want zo klinken ze in de studio niet.
    EUROPA88 is een weergave van hun toer door Europa in 88/89.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.