It’s Oh So Quiet is bij de meeste mensen nog wel bekend. Army Of Me? Misschien. Als je erover nadenkt, heeft Björk eigenlijk niet zo heel veel hitjes gehad. Toch mag je haar best een fenomeen noemen.

Des te leuker was het om een playlist samen te stellen met de meest ondergewaardeerde nummers van deze IJslandse heldin. Ze maakte al muziek voordat ze als soloartieste doorbrak (met haar band The Sugarcubes) en nu, zo’n twintig jaar na de top van haar roem, doet ze dat nog steeds.

Elk album creëert ze weer haar eigen universum, zoals Marco Groen, Marèse Peters en Erwin Tijms het omschreven tijdens de podcast die we ook weer over deze playlist hebben samengesteld. Marèse durfde zelfs de stelling aan dat we Björk gerust de vrouwelijke David Bowie mogen noemen – juist door die veranderdrift, en het feit dat ze het elk album weer aandurft volledig haar eigen weg te gaan.

En oh boy, wat is er nog veel te ontdekken in het werk van Björk. Zeker voor iedereen die na Post is afgehaakt; wist je dat haar beste album (Homogenic) vlak daarna kwam? Dat dit album maar liefst drie liedjes leverde in de top vijf volgens de bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes?

De podcast kun je zoals gewoonlijk weer luisteren via KINK of op Spotify:

 1. Hyper-Ballad
 2. All is Full of Love
 3. Jóga
 4. Unravel
 5. Stonemilker
 6. Pluto
 7. Vökuró
 8. I’ve Seen It All
 9. Bachelorette
 10. Violently Happy
 11. Come To Me
 12. Crystalline
 13. Scatterheart
 14. Crying
 15. Birthday
 16. Lionsong
 17. Thunderbolt
 18. Possibly Maybe
 19. Fletta (duet met Antony Hegarty)
 20. Hidden Place
 21. The Gate
 22. Cocoon
 23. Hunter
 24. Atom Dance
 25. Pagan Poetry
 26. Aurora
 27. In The Musicals
 28. Solstice
 29. The Anchor Song
 30. The Modern Things
 31. There’s More To Life Than This – Live at the Milk Bar Toilets
 32. Unison
 33. Wanderlust
 34. Mutual Core
 35. One Day
 36. On and Ever Onward (met Dirty Projectors)
 37. Black Lake
 38. Cosmogony
 39. Innocence
 40. Earth Intruders

2 comments

 1. Wat een prachtige website is dit! In deze lijst ontbreken wat mij betreft wel 3 juweeltjes van Björk: Gloomy Sunday (een cover van een jazz klassieker), Lilith (ism Plaid) n Oxygen (ism Evelyn Glennie).

 2. Jóga samen met Niemand Thuis van Tröckener Kecks zijn voor mij dé schoolvoorbeelden van ondergewaardeerde muziek. Het enige voordeel dat het niet massaal op de radio te horen is, is dat het daardoor speciaal blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.