De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

The building? He has left his grave! En wij hebben ‘m gestrikt, Dead Elvis. Een primeur: voor het eerst buigt een muzikant zich postuum over de Ondergewaardeerde 30. Dead Elvis werd al in 2005 opgegraven uit zijn one man grave en struint sindsdien wereldwijd de podia af, van Europa tot Zuid-Amerika en van Japan tot de States. Onder de grond was het niks, ook Graceland trok niet meer, dus daarom lekker op pad om te rocken en de mensen weer te laten genieten van Elvis.

Speelt-ie niet dan is ie bezig met zijn eigen platenlabel, Monster Mash Records. Daarop alles van Dead Elvis, maar je vindt daar ook Wet Boys, Fake O’s, Three Drongos, Hipbone Slim & The Kneetremblers en nog veel meer. Dead Elvis doet zelf het artwork en voegt soms een comic toe. Om een beetje een idee te krijgen van zijn muziek: zijn one man band speelt z’n eigen garagevorm van trashy, primitive redneck country en het lijkt erop dat ook Johnny Cash weer is opgestaan en zich er tegenaan bemoeit.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Dead Elvis: Wilson Picket – Let Me Be Your Boy (1962)

De meeste muziek die ik luister is niet bepaald mainstream, dus nagenoeg mijn hele platencollectie is wat dat betreft ondergewaardeerd te noemen. Maar het liedje dat ik wil toevoegen aan de lijst is toevallig wel van een redelijk bekende artiest, namelijk Wilson Pickett.

Natuurlijk vooral door de hit Land Of A Thousand Dances, zo’n beetje het hardst rockende soul-nummer uit de historie. Op zijn eerste solo single Let Me Be Your Boy deed Wilson het wat rustiger aan. Met een lekker swingende beat, een gezellig viooltje, en The Supremes (!!) als achtergrondkoor. Fantastisch. Helaas was het nummer op vinyl jarenlang niet aan te komen, maar vorig jaar kwam gelukkig de geweldige verzamelaar Let Me Be Your Boy uit. Aanrader!

Mijn ondergewaardeerd liedje is dus Let Me Be Your Boy van Wilson Pickett

Uit: Ik zou heel graag Frank Zappa uit de lijst verwijderen.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1977 James Booker – Life
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1979 Lowell George – Cheek To Cheek
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Tim Minchin – Prejudice
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin AssenBazzUna BerginErik van BiesenPaul BondJaap BootsBertus BorgersRobin BornemanRuud van BreeMarcus BruystensJohan Buurke, DJ RatzTessa DouwstraMarinus de GoederenJoep GuddeKevin de HardeHugo HeinenLenny HelsingSpecs HildebrandKarianne HylkemaErwin NijhoffAafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.