De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast is een veelzijdig pianist, bassist en componist en al sinds 1967 muzikaal actief in bands als Kayak, Camel, Kajem, Harry Sacksioni Band en Earth & Fire. Hij componeerde liedjes voor Youp van ‘t Hek, Harrie Jekkers, Kinderen Voor Kinderen, schreef tientallen musicals voor Jeugdheater en andere theatervoorstellingen, en tussentijds maakte hij ook nog drie soloalbums. Bovendien was hij betrokken bij producties voor Flairck en Ayreon.

Het bekendste is hij als medeoprichter van Kayak in 1972 samen met studiegenoten aan het Hilversumse ​Muzieklyceum, Pim Koopman en Max Werner. Een toonaangevende symfonische band, die met tussenpozen (inter)nationaal hoge ogen gooit. Hun laatste album Seventeen verscheen in 2018 en haalde de Nederlandse album top tien.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Ton Scherpenzeel: Judee Sill – The Kiss (1973)

Judee Sill was een Amerikaanse singer-songwriter zou je nu zeggen, die begin jaren zeventig een paar platen uitbracht waaronder het album Heart Food. De muziek die ze maakte kun je misschien het beste omschrijven als een soort kruising tussen gospel, folk en barok; een merkwaardige combinatie maar bij haar werkte dat prachtig, ook vanwege de haast mystiek/religieuze ondertoon van haar teksten. Rond 1974 leek haar carrière de weg omhoog te hebben gevonden, gesteund door bekende mensen uit de muziekwereld zoals Graham Nash en David Geffen. De single Jesus Was A Crossmaker heeft internationaal nog wel tot enige bekendheid geleid, maar uiteindelijk bereikte ze nooit echt een groot publiek. l.

Haar levensloop is ronduit tragisch te noemen, en werd gekenmerkt door een gemankeerde jeugd, veel drugsgebruik en kleine criminaliteit. Judee belandde daardoor zelfs nog wel eens in de cel. Ze overleed in 1979 aan een overdosis, vermoedelijk het gevolg van de pijn die ze over had gehouden aan een ongeluk waardoor ze weer aan de heroïne en cocaïne verslaafd raakte. Die nogal heftige levensstijl staat in schril contrast tot haar muziek en teksten.

Het is altijd lastig om aan te geven waarom je door bepaalde muziek geraakt wordt, maar in mijn geval was dat zeker door haar weemoedige, aparte, vaak door grote intervallen gekenmerkte melodieën die extra kracht kregen door een bijna hypnotiserende stem (vaak gedubbeld in de studio). Ze had hoegenaamd geen vibrato en juist door dat bijna vlakke stemgeluid kregen haar beschouwende en melancholieke liedjes een extra lading. Hoewel Heart Food tot mijn favoriete albums behoort bevat dat toch een aantal nummers op, die ik door teveel folk en country-invloeden over sla. Maar daar staan een aantal wonderschone liedjes tegenover zoals The Donor, Soldier Of The Heart, het al genoemde Jesus Was A Crossmaker’ en dus ook The Kiss.

The Kiss is naar mijn idee een van de allermooiste liedjes ooit geschreven, met een subtiele dynamiek en fenomenale zeggingskracht, al moet je daar wel gevoelig voor zijn. Het gaat, ruwweg, over het samenkomen van twee tegengestelden, in deze man en vrouw. Men kan atheïstische bedenkingen hebben over de strekking van haar teksten, maar ze zijn van een grote schoonheid en klinken zoals teksten moeten klinken: vloeiend en iedere lettergreep valt op de juiste noot- met haar melodieën die soms grote sprongen maken, een eerste vereiste. Op het album staat een orkestrale uitvoering van The Kiss, maar ook live met alleen haar eigen pianobegeleiding blijft dit nummer volledig overeind.

Uit: Wat er uit die lijst moet is nog een lastige. Driekwart ken ik niet, dus ik heb maar eens Stuurbaard Bakkebaard opgezocht, want dat leek me wel een interessante groepsnaam. Dat bleek intuïtief een goede keuze: wat een saaie rotzooi, hoe kan iemand dat bij ondergewaardeerde liedjes zetten. Hup, weg ermee dus.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Leonard Cohen – Sisters of mercy
1967 Q65 – From Above
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2006 Tim Minchin – Prejudice
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin AssenUna BerginBertolf, Pip Blom, DJ RatzSander Evers, Marinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs Hildebrand, Peter Koelewijn, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke RomeijnJulian SasArjan Snijders, Meindert TalmaRobby Valentine, Joop van NimwegenHans Vandenburg, Michiel VeenstraRob Vunderink en Jonas Winterland.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.