Ik hou wel van artiesten die zich ergens voor uitspreken, geëngageerd is vaak het woord wat daarbij valt. Rosa een nummer geschreven en gezongen door Pascal Obispo, een zanger die in Frankrijk groot is en alle grote concertzalen weet te vullen. En Obispo is wel een man die maatschappelijk betrokken is, de strijd tegen AIDS, en voor goede doelen. Zo is in Frankrijk Les Enfoires, waar hij ook deel van uitmaakte, ook mateloos populair, een groep van wisselende muzikanten die zich inzetten voor daklozen. Maar goed daar gaat het nu niet over.

Rosa  is een ondergewaardeerd nummer met als onderwerp een zeer gewaardeerde vrouw, uiteindelijk dan. Rosa Parks de vrouw die weigerde om op 1 december 1955 op te staan in een bus, voor een blanke, in het voor zwarte gereserveerde gedeelte van diezelfde bus. In die tijd een daad van verzet met grote gevolgen. Een rechtszaak, ontslag, en Martin Luther King die zich ermee ging bemoeien, maar uiteindelijk de erkenning. Een vrouw die na naar dood opgebaard lag in het Capitool iets wat voor behouden was voor militairen en presidenten.

Pascal Obispo heeft daar een een prachtig nummer over geschreven met daarbij, vind ik, een even zo mooie videoclip. Het nummer wat eenvoudig van structuur is neemt je mee in het verhaal van Rosa. Hoewel ik slecht Frans spreek pakt het nummer en gelukkig hebben we google translate. Je merkt dan hoe prachtig deze verzetsdaad beschreven wordt.

Parce qu’assise dans un bus
Un blanc voulait ta place
Avec la peur en plus
De le regarder en face

Si tu voyais Rosa
Les routes que tu as faites
Parce qu’un jour tu osa
Simplement tenir tête

T’avais rien d’mandé là… Rosa
Mais c’est tombé sur toi… ce jour là
Tu a fais le premier pas
et y a eu mandela après toi

Rosa Parks die op een dag gewoon opstond door juist niet op te staan en zo vele deuren heeft geopend. En juist dergelijke liedjes zouden we moeten waarderen in een tijd waar verdraagzaamheid minder vanzelfsprekend is dan jaren geleden. Opstaan tegen onrecht dat verdient waardering en soms zijn gewone mensen, en dat laat dit nummer zien en horen, de grootste helden.

https://www.youtube.com/watch?v=tyaRb27FvzU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.