De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

In 1967 van het gymnasium gestuurd vanwege zijn rebelse houding. Zanger en gitarist in Counts, Jasper Mule a.k.a. Island a.k.a. Cobra, Centaur, The Hammer, Diesel, Vitesse en Kayak.

Maar muziek is te eenzijdig en dus gaat Vunderink Russisch studeren en reist twee keer af naar Rusland om daar te werken als journalist. Als hij terugkomt naar Nederland gaat hij werken bij De Gelderlander. In 1978 richt hij samen met Pim Koopman Diesel op, om via een jaar Vitesse een doorstart met Diesel te maken, dat met Samantha weer een hit zou opleveren. In 2001 werd hij gitarist bij Kayak. Inmiddels heeft hij weer een doorstart met Diesel gemaakt: drie keer is scheepsrecht?

Tussen alle wereldnieuwtjes door zoekt en vindt hij een ondergeschoven pareltje van Nederlandse bodem!

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Rob Vunderink (Diesel): Breeze – It’s Only A Matter Of Time (1978)

Wilde je in de jaren zeventig iets mooi in de zwarte groeven geperst krijgen, dan was je bij Jaap Eggermont aan het juiste adres. Al was mijn eigen ervaring met de voormalige oorring niet heel geweldig, want de vierde single van onze band Cobra, Don’t Do Like I Do, had hij zodanig weten te verkloten dat hij uiteindelijk zijn eigen naam niet op het label wilde. En dat zagen we pas toen we het plaatje in handen kregen. Livin’ Blues, Earth and Fire, Smyle, Catapult, The Star Sisters en Bert Heerink hadden over hem minder te klagen.

In 1978 hielp Jaap met behulp van een hele kudde studiomuzikanten een band aan een minuscuul hitje dat eigenlijk een knaller had moeten zijn: It’s Only a Matter of Time van Breeze. Leuk deuntje, zij het wat zijig, goede samenzang, en tegen het slot een geweldige gitaarsolo, waarschijnlijk gespeeld door Jan Hollestelle. Hij spotte met de ‘wet’ die ik er van Cobra-zanger Winston Gawke ingeramd had gekregen: je werkt met je solo naar een climax en die zit in de hoogte. Bij die Breeze-solo was het net andersom en dat werkte uitstekend.

Moet je luisteren, Breeze, zei ik dat jaar, 1978 dus, enthousiast tegen een medestudente. Grease?, vroeg zij al even enthousiast, om haar neus op te halen toen ze hoorde dat het niet om Olijfje en Johnnie ging, maar om een obscuur Nederlands bandje. Ook de rest van Nederland haalde er zijn neus voor op. Het liedje stond maar twee weken genoteerd, een lot dat ik later zou delen met menige Dieselsingle, maar voor onze band maakten de VS, Canada en de Top 2000 de zaak tenminste nog een beetje goed. It’s Only a Matter of Time is altijd ondergewaardeerd gebleven. Het moest niet mogen.

Eruit: Depeche Mode – Walking In My Shoes

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1971 Little Richard – Green Power
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur Akkermans, Guido BelcantoUna BerginBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Marinus de GoederenAnnelotte de GraafSpecs Hildebrand, Jerry HormonePeter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenMichael de Jong, Frans Kraaikamp, MaceálAnouk Paus, Dave von RavenJulian Sas, Ian SiegalRebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.