De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Logo_ndrgwrdrd30

Muzikant, journalist, fervent twitteraar en sinds vorige week ook officieel auteur. Je kan moeilijk zeggen dat Aafke Romeijn stil zit. Onmogelijk zelfs. Met een brede interesse in de wereld en in politiek en nooit te bang om haar mening te geven, dat is Aafke Romeijn.

En dat merk je in alles. In de teksten van haar muziek, op Twitter en zeker ook in Concept M, haar debuutroman. Kortom, een muzikant met een mening. Een goede reden om Aafke uit te nodigen een bijdrage te leveren aan de Ondergewaardeerde 30, want als er een lijst is met een mening, dan is het deze wel. OK, en de Snob 2000 natuurlijk. En we zijn niet teleurgesteld, want ook in haar keuze voor de Ondergewaardeerde 30 zie je direct die interesse in de wereld en politiek. Without further ado….

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Aafke Romeijn: Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)

Het origineel van dit nummer is van Bill Fay, maar daar bestaat helaas maar één slechte opname van, en ik leerde het nummer kennen in deze fantastische uitvoering van Jim O’Rourke, die al even onbekend is. Het nummer is verschenen op de soundtrack van een Japanse film over de United Red Army, een terroristische beweging die zich zodanig bezighield met zelfcensuur en zelfbestraffing dat ze er uiteindelijk aan ten onder ging. Maar over die film gaat het hier niet.

Het nummer gaat over nieuwe wereldleiders, en hoeveel ze lijken op de leiders uit het verleden die we verafschuwen, en eindigt met de vraag: als we straks inzien hoe de vork in de steel zit, wat heb jij er dan aan gedaan? Kun je jezelf in de spiegel kijken? Dat is een confronterende vraag, en wat deze song zo bijzonder maakt is dat de vraag gesteld wordt in een prachtige, bijna gelaten pianobalad, zo eentje die je na twee keer al mee blèrt en waar je steeds weer van tot tranen toe geroerd bent. Die twee dingen verenigen (politieke urgentie en ontroering), dat is waar ik zelf steeds weer naar streef, maar dit nummer is er veel beter in dan ik ooit zal zijn.

Bovendien is dit nummer nu actueler dan ooit. Het verbaast me nog iedere keer dat niemand het kent, het heeft zelfs geen cult-following, alleen een paar duizend views op YouTube, that’s it. Het zou ons lijflied moeten zijn, het anthem voor iedereen die strijdt voor een betere wereld, eentje waarin de Trump’s ontmaskerd en afgezet worden. Ik hoop echt zo dat het nummer alsnog ontdekt wordt, het verdient het echt.

Eruit: die van de New Radicals. Niet omdat het een slecht nummer is, maar volgens mij is het te bekend om nog ondergewaardeerd te worden genoemd. 🙂

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1971 Little Richard – Green Power
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1983 De Div – 4
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomSander EversAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Lenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormoneMichael de JongPeter Koelewijn, Henk KoornRick de LeeuwMaceál, Paul de MunnikAnouk PausJulian SasIan SiegalRebecca Sier, Arjan SnijdersHenk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.