Morgen is G-day! Jawel, eindelijk een nieuw album van Gruppo Sportivo met als titel Great. De tijd is er rijp voor, want Vandenburg en kompanen wilden nog één keer laten zien hoe geweldig ze zijn. En daar blijkt geen woord van gelogen; de album preview belooft geweldige tracks. Fris van de lever, want de dames en heren hebben er overduidelijk zin in. Ik sluit absoluut niet uit dat dit album dezelfde status als 10 Mistakes en Back To 78 gaat krijgen. De titel van het album bekt lekker weg en het zit toevallig ook in het meesterwerkje Find The Summer. Bovendien kan je het op twee manieren opvatten: great als geweldig! En great wanneer je bijvoorbeeld bij de bushalte staat te wachten en een auto voor je neus door een plas rijdt, waardoor je zeiknat wordt. Great, verzucht je dan. Het heeft een blije en een donkere kant net als een aantal van Vandenburg’s teksten.

Een nieuw album. 40 jaar nadat Rock & Roll hun eerste (kleine) hit werd en hun debuutalbum 10 Mistakes (kort) in de albumlijst stond. Beiden zijn inmiddels klassiekers. 10 Mistakes werd door het pop-magazine Lust For Life zelfs als één van de beste albums van de Lage Landen gekozen. Mooi, maar van waardering kan je geen platen opnemen. Daar heb je keiharde euro’s voor nodig, want de platenmaatschappijen tegenwoordig alleen maar kant en klaar materiaal op de markt brengen in ruil voor promotie en publiciteit (Spotify en zo). Crowdfunding (= linkje) voor het nieuwe album van de leukste band van Nederland, want van een AOW kan je geen vinyl drukken.

De single van het album is (This Is A) Normal Song. Lekker catchy nummer dat alleen digitaal uitgebracht wordt en zonder flitsende YouTube-clip. Echt een ouderwets Gruppo Sportivo liedje, maar dan van deze tijd. Het heeft alles in zich om een crowdpleaser te worden. Lekker meezingen met die miljoenen naar oude tijden smachtende babyboomers én jonge mensen die in de concertzalen vaak pal voor het podium, al dan niet met hun ouders, alle teksten meebrullen.

Overmorgen is het Record Store Day. Voor mij persoonlijk een heel gevaarlijke dag, want laat me los en ik ga bepakt en bezakt en met een lege knip terug naar huis. Het is niet ondenkbaar dat mijn liefhebbende vrouw met de mattenklopper achter de deur zal staan vanwege het gat in het maandelijkse budget. Ze begrijpt niet waarom ik mijn uitgebreide verzameling nog verder moet uitbreiden. Tsja, het is als de eerste lentedag: je moet naar buiten waar de vogeltjes fluiten. Ik moet de geur van vinyl en het stof van een platenzaak ruiken en zoeken naar dat ene album dat gewoon niet mag ontbreken in mijn verzameling. Elke keer denk ik dat het nu wel compleet zou moeten zijn, maar dan loop ik toch weer tegen iets aan dat ik gewoonweg niet kan laten staan.

Record Store Day, dus. Om de release kracht bij te zetten en de toehoorders te trakteren op superstrakke poppy songs en humoristisch relativerende teksten over poep, sex en science fiction geeft Gruppo Sportivo drie miniconcerten op Record Store Day (Delft, Den Haag en Leiden). In 2018 zullen ze overigens met regelmaat de poppodia in den lande onveilig maken, waaronder het Bevrijdingsfestival, 40Up Zomerfestival, Kaaspop en Parkpop. Gaan en meezingen; het is misschien wel de allerlaatste keer.

Make Gruppo Sportivo Great Again!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.