De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

De gast van vandaag vormt samen met broer Tom en twee kompanen There There; een indieband uit Breda. Bovendien zijn ze jaarlijks de organisator van December Tapes zijn:  een muziekproject met tien regionale bands die samenwerken voor het goede doel. Het eindresultaat wordt elk jaar op één avond in december gepresenteerd.

Hun single New Horizons wist een plekje te veroveren in de Snob 2000 en dit jaar kwam hun nieuwe single The Trip uit. Joep Gudde hoefde niet ver te zoeken voor een mooie bijdrage, want op een steenworp (net over de grens) vond hij een een band met een broer en twee zussen.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Joep Gudde (There There): Flying Horseman – Brother (2015)

Flying Horseman is het Antwerpse geesteskind van Bert Dockx, live vergezeld door twee heren en twee zussen. Dockx is een werkpaard met een productiviteit waar je U tegen zegt zonder in te boeten op kwaliteit. Ook zijn andere project Dans Dans is de moeite waard.

De eerste keer dat ik Flying Horseman zag was op het jaarlijkse Belgische bandjesfestival Ik Zie U Graag in de Mezz Breda. Tijdens die editie in 2013 stond ook Oscar & The Wolf op het podium; toen het bij Max Colombie nog wel draaide om de liedjes. Maar dus ook Flying Horseman, met het tweede album onder de arm. Zij speelden een waanzinnige set. Het contrast in het verloop van de carrières van beide bands is groot. Oscar & The Wolf is headliner op grote festivals, terwijl Flying Horseman de clubs nooit ontgroeid is.

Helemaal onverklaarbaar is dat overigens niet. Flying Horseman maakt wat ongepolijste, rauwe muziek. Post-rock, blues, jazz, folk… een bijzondere mix van stijlen maar ook wat lastig te definiëren. Een hit hebben ze al helemaal niet gehad. Wel vijf voltreffers van albums, altijd vergezeld met onderhuidse spanning en plotselinge gitaar-erupties. Een band waar ik met There There veel inspiratie uit haal.

Als Ondergewaardeerde liedje heb ik gekozen voor Brother van het vierde album Night Is Long uit 2015. Brother wordt fantastisch opgebouwd en kent een continue dreiging. Rond minuut vier volgt dan de onvermijdelijke climax die mij live gegarandeerd kippenvel bezorgd. Een band die nog veel meer aandacht verdient. Gelukkig weten ze Nederland vaak goed te vinden wanneer ze op tour gaan. Komen ze bij je in de buurt? Gaan. Je zult geen spijt hebben.

Ik kies ervoor om Smiling van Sir Yes Sir uit de lijst te verwijderen. Prima rocksong maar niet heel origineel en er moet er helaas wel eentje uit de lijst.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1983 De Div – 4
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1987 The Sisters Of Mercy – This Corrosion
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomSander EversAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Kevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormonePeter Koelewijn, Henk Koorn, Edgar KruizeRick de LeeuwMaceál, Paul de MunnikMichiel PapenhoveAafke RomeijnJulian SasArjan Snijders, Henk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Foto: Mark Rietveld

 

One comment

  1. Helemaal mee eens. Brother rocks, snijdt, tergt… En live kan dat nummer helemaal
    niet stuk. Ik zweef telkens opnieuw. Ook voor mij de beste song ever! Tx voor deze mooie bespreking! Was trouwens op zoek naar de lyricus van het lied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.