De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Tussen de optredens en een onlangs verschenen nieuw album door vond hij toch even tijd voor een bijdrage. Trouw aan zijn roots kwam hij met een inmiddels ondergewaardeerde grootheid uit de rhythm & blues. Liedjes die een hele generatie bepaalden. Tijd voor een herontdekking en waardering.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Kevin de Harde (The Damned And  Dirty): Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time) (1946)

Ik zag dat Louis Jordan recent al langs was gekomen op Ondergewaardeerde Liedjes met het nummer Caldonia. Vanwege een zeer snel naderende deadline heb ik besloten toch gewoon ongegeneerd toe te geven aan mijn absolute adoratie van deze King of the Jukebox. Een niet onverdiende titel; in de jaren veertig van de vorige eeuw stond Louis Jordan met zijn Tympany Five maar liefst achttien keer op nummer 1. Maar bijna driekwart eeuw na zijn hoogtijdagen is die glans er wel een beetje af en dus maak ik gretig gebruik van deze  kans.

Caldonia lag me teveel voor de hand, maar een keuze maken uit het omvangrijke oeuvre van deze jump blues pionier is geen gemakkelijke taak. Er zijn zoveel heerlijke nummers: Deacon Jones, Saturday Night Fish Fry, Choo Choo Ch’Boogie. Wat een held! Maar het is een interessante overeenkomst met een wereldberoemd nummer van Chuck Berry die mijn keuze vandaag bepaalt. Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time) uit 1946 begint met een wel erg bekende lick door gitarist Carl Hogan, onmiskenbaar woordelijk overgenomen door Berry voor het intro van Johnny B. Goode.

Los van deze overeenkomst is het nummer een echte onvervalste Jordan kraker en het archetype van een jump blues nummer. Het bonkt, het hupt en is voorzien van een briljante, zij het in 2018 nogal vrouwonvriendelijke tekst. Vier historische of mythische vrouwen en een Romeinse keizer (die ook als vrouw wordt weggezet om lichtelijk onduidelijke redenen) figureren als voorbeelden van de immer verwerpelijke streken van het vrouwelijk geslacht. Eva die zo nodig aan de appelboom moest zitten, de vrouw van Lot die het niet kon laten om om te kijken, Delila die niet van het haar van Simson af kon blijven, Mario Antoinette’s Qu’ils mangent de la brioche en een wat vreemd couplet over keizer Nero. Allemaal met dezelfde conclusie:

Ain’t that just like a woman,
they’ll do it every time.

Hoewel deze versie natuurlijk ook niet te versmaden is!

Tot slot heb ik het overgelaten aan het lot (lees: blinde keus) om een afvaller te kiezen en daarmee verdwijnt Sukilove uit de lijst.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1971 Little Richard – Green Power
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1983 De Div – 4
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1987 The Sisters Of Mercy – This Corrosion
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2006 John Mayer – Stop This Train
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomSander EversAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Lenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormonePeter Koelewijn, Henk Koorn, Edgar KruizeRick de LeeuwMaceál, Paul de MunnikAnouk Paus, Aafke RomeijnJulian SasIan SiegalArjan Snijders, Ed StruijlaartHenk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.