De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast trad in 2004 in de zoeklichten van de Vaderlandse popmuziek met de EP Rumor Has It en volgens magazine OOR was They’ve Shut Down Marks & Spencer op het mini-album om te janken, zo mooi. Wij  sluiten ons bij dit commentaar aan. En sindsdien blijven de pareltjes uit zijn pen komen. Swim With Sam, Robin II, A Little Rain Has Never Hurt No One en het waanzinnig gevoelige In Your Arms I Was Somebody, wat zonder overdrijven ook uit de fantasie van Sir Paul had kunnen komen.

We hadden hem in april al uitgenodigd, maar hij was een maandje ondergedoken om liedjes te componeren voor zijn nieuwe album. En wie zijn wij om hem dan te storen? Ook wij kijken halsreikend uit naar nieuw werk. Maar eerst zijn bijdrage…

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Marinus de Goederen (a balladeer): Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice (2006)

De Dixie Chicks waren de grote winnaar tijdens de Grammy Awards in 2007, vier jaar nadat het hele land over ze heen was gevallen. De Verenigde Staten en Groot-Brittanië hadden in maart 2003 de oorlog aan Irak verklaard en zangeres Natalie Maines sprak haar teleurstelling en frustratie uit tijdens een show: We do not want this war, this violence, and we’re ashamed that the President of the United States is from Texas. De populariteit van George Bush was op z’n hoogtepunt en de republikeinse achterban van het country trio was woedend: CD’s werden verbrand of met tractors overreden en de countryradiostations boycotte massaal de Dixie Chicks, die ongevraagd een politieke band waren geworden. Volgens de ‘fans’ moesten de dames vooral hun kop houden en zingen.

In de documentaire Shut Up & Sing is de hele shitstorm vastgelegd. En hoe de Dixie Chicks een paar jaar later in de studio hun wonden likken. Ze worden bijgestaan door producer Rick Rubin en Red Hot Chili Peppers drummer Chad Smith. Dan Wilson (die later met Adele Someone Like You zou schrijven) helpt ze met hun songs. Natalie Maines weigert nog steeds sorry te zeggen, wat resulteert in Not Ready To Make Nice. Ondanks dat de country radiostations het nummer amper draaien, haalt het de Amerikaanse Top 100. Ruim een half jaar later, na het winnen van de Grammy voor Song Of The Year, wordt Not Ready To Make Nice pas echt een hit en weet het de platina status te behalen.

Vorig jaar was ik voor het eerst bij een concert van de Dixie Chicks. Ze hadden tien jaar niet meer opgetreden of een plaat uitgebracht. De Facebook-reacties op de comeback tour logen er niet om: veel Amerikanen hebben de dames nog steeds niet vergeven. De visuele spektakelshow waarin onder meer Trump belachelijk werd gemaakt, rockte de pan uit. Not Ready To Make Nice werd tot het laatst bewaard. They say time heals everything, but I’m still waiting, zong Natalie. De live-uitvoering miste de woede en het verdriet dat op plaat was vastgelegd. En misschien is dat maar goed ook.

Marinus heeft Procol Harum verwijderd.

1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1972 Neil Young – Old Man
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1989 Tin Machine – Under The God
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Elbow – Weather To Fly
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur Akkermans, Guido BelcantoBertolf, Ad Bouman, Peter van Cappelle, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Marinus de Goederen, Annelotte de GraafSpecs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Saskia van OerleAnouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.