De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

De bijdrage van vandaag wordt verzorgd door de drummer van een band die al jaren een vaste gast in de Snob 2000 (met vier liedjes) is. Tijd om hen eens te vragen een bijdrage te leveren aan de Ondergewaardeerde 30 en natuurlijk een lied te wippen. Het laatste is een subtiele verwijzing naar hun originele bandnaam uit 2008.

Inmiddels hebben ze drie albums en 2 EP’s op hun naam staan, alsmede twee #1 Indie-hits. Stap voor stap op weg naar de top.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Robin Assen (Navarone): Tim Minchin – Prejudice (2009)

Tim Minchin is een Engels-Australisch multi-talent, die – ondanks lang niet onopgemerkt gebleven – toch nooit echt in de mainstream popmuziek geraakt is. Deze componist/tekstschrijver/acteur/schrijver/comedian heeft al vele bijzondere prijzen in de wacht gesleept. Zo is hij onder andere  componist en tekstschrijver voor de show Mathilida waar hij een Olivier Award, een Tony Award en een Grammy nominatie voor kreeg. Hij is het best bekend om z’n muzikale comedy shows.

Tim is iemand die zich enorm kan ergeren aan de oppervlakkigheid van de hedendaagse popmuziek, en dan met name qua teksten. Weinig virtuoos, weinig uitdagende onderwerpen, en een geheel gebrek aan diepgang doet hem vaak geërgerd de radio uitzetten. Iets wat Tim en ik gemeen hebben. Wat hij beter doet dan ik, is dat, ik vermoed, hij dan achter z’n piano kruipt en er songs als deze uitgooit. Virtuoos, uitdagend onderwerp, diep, EN….grappig.

Prejudice vind ik een sprekend voorbeeld van een song die in deze lijst thuis hoort, omdat het a) een type song is die – om z’n vorm, en andere verwerpelijke redenen – in deze tijd kansloos is om een plek in de reguliere hitlijsten te geraken; en b) een onderwerp bespreekt die erg bij onze tijd hoort. Bijkomend fijne karaktereigenschap van deze titel vind ik dat Minchin hier ook aantoont dat juist als er spanning op een maatschappelijk onderwerp komt te staan, humor – veelal afwezig in de hitlijsten (bedankt Paul voor de inzending van Frank Zappa!) – als grote ijsbreker kan fungeren, zodat het debat ontstegen kan worden, perspectief weer hoogtij kan vieren en mensen buiten werktijd ook weer eens met een sigaar en een goed glas elkaar schaterlachend op de schouder kunnen slaan.

We leven inmiddels in een wereld waarin veel geschreeuwd wordt. Maar je aangesproken voelen, is iets anders dan daadwerkelijk aangesproken worden. Je weet de ellende uit een ander z’n leven nooit. En je kunt er rustig met grote zekerheid vanuit gaan dat een ieder z’n portie krijgt; zo niet nu, dan wel later. Daarom dit lied; geniet!

Uit: De Div

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1991 Voodoo Child – Voodoo Child
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2001 Stuurbaard Bakkebaard – Lied Van De Meeuwen
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2006 Tim Minchin – Prejudice
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip Blom, De KiftSander Evers, Jeroen FlammanMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandPeter Koelewijn, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke RomeijnJulian SasArjan Snijders, Henk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Foto: Kate Walsh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.