De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Ineens was er een aardbeving. Nee, geen grondbeweging, maar een muzikale vanuit het hoge Noorden. In de jongste Snob 2000 kwam The Mudd met According To Plan op plekje 27 de lijst binnen. The Mudd is inmiddels meer dan twee jaar bezig en hebben op mening festival opgetreden en onder andere als voorprogramma van Cloud Nothings.

Momenteel is de band druk met de voorbereidingen voor een eerste officiële release. Qua shows is het daarom even rustig, maar vanaf het najaar gaan ze het podium weer op. Het ziet er naar uit dat alles volgens plan verloopt.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Hugo Heinen (The Mudd): The Feelies – Slipping (Into Something) (1986)

The Feelies ondergewaardeerd noemen kan twee kanten op vallen. De ene helft van de mensen zal denken nou, zonder die band had indie rock niet bestaan, terwijl de andere helft zal denken wie?. The Feelies dus. In de college rock en indie kringen is debuutplaat Crazy Rhythms één van de belangrijkste releases ooit. De sound een combinatie van The Velvet Underground en The Modern Lovers, de hoes gesierd door een look die later aangemeten is door elke nerdy college rock band (ja, we kijken jullie aan, Weezer). Muzikaal gezien is het album een blauwdruk voor een groot deel van het oeuvre van R.E.M., The Dream Syndicate en Yo La Tengo en toch, ondanks zo’n invloedrijk debuut, is het tweede album van de band, The Good Earth, een vergeten pareltje.

Op dit tweede album, zes jaar na hun eerste plaat, hebben The Feelies zich van een wat rustiger geluid bediend. De nummers kabbelen kalm voort, zoals ze op de meeste latere platen van de band ook zullen doen. Echter, ergens halverwege de plaat begint het ineens te dreigen. Slipping (Into Something) begint met een kort introotje. Helemaal niet moeilijk, maar toch gaat het op je zenuwen zitten. Als daarna het hoofdmotiefje komt, lijkt alles ineens weer goed. Een zomers melodietje kabbelt voort en meteen horen we waar hedendaagse bands als Rolling Blackouts Coastal Fever de mosterd halen. Just looking for something… het is alsof The Feelies je meenemen op een droomreis door een zwoele zomernacht. Liggend aan een donker meertje, de muggen zwermen rond je hoofd maar steken niet. Langzaam versnelt het nummer en verandert de kalme droom in de nachtmerrie die al voorspeld werd in het intro. De gitaren gieren in het rond en alles gaat sneller en wordt dissonant. Het kalme, diepe meertje verandert in een kolkende zee, die net zo plotseling verdwijnt als dat hij is ontstaan.

De eerste keer dat ik Slipping (Into Something) hoorde was ik aan het afwassen, terwijl The Good Earth draaide. Een leuk album, maar een beetje een tegenvaller dacht ik toen nog. Toen het nummer kwam dat meteen mijn favoriete Feelies nummer zou worden, draaide mijn mening 180 graden. Ik liet de pan in de afwasbak staan en draaide het nummer vier, vijf keer achter elkaar – totdat het water koud was. De dagen erna leefde ik op een wolk.

Slipping (Into Something) is zo’n nummer waarvan je meteen tegen je bandleden zegt ik wil dit coveren. We doen nooit covers, maar voor dit nummer zou ik graag een uitzondering maken. Aan de andere kant zou geen andere band dan The Feelies dit nummer recht aan doen. En heeft coveren überhaupt wel zin, als niemand het nummer kent? Nee. Slipping (Into Something) is een nummer dat je de band zelf live moet horen spelen. Enige probleem: de band heeft – als ik mijn bronnen kan vertrouwen – sinds 1989 geen voet meer op Nederlandse bodem gezet, en schuwt heel Europa voor het gemak maar. En dat, dat is toch best jammer.

Eruit: Little Richard – Green Power. Ik heb niks tegen de godfather van de rock & roll, maar toch: elk nummer heeft ongeveer dezelfde kwaliteiten en uiteindelijk draait het niet om één specifiek nummer, maar om de invloed van de man zelf – en die is onmogelijk ondergewaardeerd te noemen.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1967 Q65 – From Above
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1983 De Div – 4
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1987 The Sisters Of Mercy – This Corrosion
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 De Kift – Bierflessengroen
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again (2008)
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur AkkermansUna BerginBertolf, Pip BlomSander EversAnneke van GiersbergenMarinus de GoederenAnnelotte de Graaf, Kevin de Harde, Hugo Heinen, Lenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs HildebrandJerry HormonePeter Koelewijn, Henk Koorn, Edgar KruizeRick de LeeuwMaceál, Paul de MunnikMichiel PapenhoveAnouk Paus, Aafke RomeijnJulian SasArjan Snijders, Henk TemmingRobby ValentineHans VandenburgRob Vunderink, Petra de Winter en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.