WTF? Snel draaide ik de autoradio hoger. Gebiologeerd luisterde ik naar het lied gezongen door een man met een rauwe hese en doorleefde stem onder begeleiding van een gitaar. Geen muzikale fratsen, maar eenvoud tot in de perfectie. De DJ informeerde mij dat dit Rick DeVito was. Wow! Fantastisch. Ik ben toen de eerste de beste platenzaak binnen gelopen en heb de single gekocht.

Meestal is de stelregel dat wanneer ik iets heel erg goed vind het commerciële succes omgekeerd evenredig is. En inderdaad, na een paar weken airplay radiostilte. Een jaar later had DeVito marginaal hitsucces met Eva, maar dit lied was anders dan Tower Of Babylon: meer laid-back en jazzy. De single werd gevolgd door een ceedee uit met zeven nummer: The Beginning.

De titel deed vermoeden dat Rick DeVito een beginnend muzikant was, maar niets is minder waar. In 1974 startte Erick Hogendorp de band The Frog, die in 1982 het album Be Kind To Animals Kiss A Frog uitbrachten. Lovende kritieken, maar geen succes. Onvoorstelbaar, want het is prima soul en funk getuige het openingsnummer Two Together. Ik wil niet in herhaling vallen, maar Nederland en Hilversum onderschatten muzikanten van vaderlandse bodem schromelijk. Afijn, na drie albums werd de plug er uit getrokken.

In 1988 begint Rick DeVito een solocarrière en zijn debuutalbum komt uit: Good Times met een cover van The Rolling Stones’ Satifaction. Tot ieders verbazing werd het een megahit in Duitsland en is hij redelijk succesvol in Scandinavië. In Nederland is er nog wel een optreden in TopPop, maar dat was het dan wel. Tower Of Babylon (1991) trekt wel de aandacht van Jan Douwe Kroeske, waar hij een 2-meter sessie in één take opneemt. De akoestische versie is te vinden volume 3. Maar geschiedenis herhaalt zich en ook zijn derde album zorgt niet voor de definitieve doorbraak. Wel verzorgt hij – samen met Ilse DeLange en Lebbis & Jansen – de vocalen op De Oorlog Meegemaakt van de gelegenheidsgroep Wij. In Italië zingt Eduardo Bennato No More Tears No More (Napule Napule) de hitlijsten in en DeVito deelt het podium met Joe Cocker, Van Morrison, Kool & The Gang en Tina Turner.

In 2001 krijgt DeVito een hartaanval, waarna zijn hart nog maar voor 35% werkt. Maar desalniettemin volgt een jaar later zijn vierde album. Moet ik het nog uitleggen? Hij stopt derhalve met zijn professionele loopbaan als zanger en in 2007 verhuist hij naar Ibiza en begint een café waar hij van tijd tot tijd ook optreedt. In 2014 wordt bij hem kanker geconstateerd.

Twee dagen geleden werd Rick DeVito in een Spaans hospitaal opgenomen om nooit meer naar huis te gaan. Na vele jaren vechten tegen de slopende ziekte moet hij het onderspit delven. Wat rest is de mooie, maar onterecht ondergewaardeerde muziek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.