De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

In 1993 kwam hun debuutalbum uit: Wine of Life met de veel gedraaide single You Still Think en de geweldige afsluiter, Dark Days: een mooi opgebouwde en gedragen rockballad met een koortje en de mellotron. The Prodigal Sons stonden onder andere in het voorprogramma van Pearl Jam en op Pinkpop, Lowlands en South by Southwest, het showcasefestival in Austin, Texas, maar eind ’96 is het afgelopen. De band had al wat wisselingen achter de rug en het was op.

Frontman Erwin Nyhoff gaat solo verder. Het goed ontvangen, in de VS opgenomen album Take Your Time, brengt hem echter niet het gehoopte succes. Erwin blijft overal spelen, spelen en nog eens spelen, van cafés tot bedrijfsrestaurants en vecht zich terug; door zijn deelname aan The Voice in 2011 krijgt hij eindelijk weer landelijke erkenning en speelt sindsdien weer overal, maar nu ook theater-tournees en van Paradiso tot de De Zwarte Cross.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Erwin Nijhoff (The Prodigal Sons): Frankie Miller – Searching (177)

Een in mijn ogen ondergewaardeerd nummer, daar hoef ik niet lang over na te denken: dat is Searching van Frankie Miller. Tja, all my life blijf ik zoeken, maar wat een held: Frankie Miller. Ik zag ‘m voor het eerst live op Marktrock in Leuven, midden jaren negentig, toen wij daar met The Prodigal Sons ook speelden.

Searching is voor mij een ontzettend ondergewaardeerd lied van een ontzettend ondergewaardeerde zanger. Zó passievol gezongen. Zingen zoals zingen is bedoeld. Recht uit het hart. Niet uitgenast, technisch of een of andere nutteloze ad lib. Puur!

Just another day of searching
Up and down
Will tomorrow bring me sorrow
Will it bring me
Just another day of searching

Yo La Tengo met Today is the day mag eruit. Het nummer leunt me teveel op effectjes en jengelt teveel door met dezelfde dreun.

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1967 Q65 – From Above
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1978 Andrew Gold – Still You Linger On
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1981 Frank Zappa – Tinsel Town Rebellion
1984 Let’s Active – Waters Part
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1986 Fatal Flowers – Younger Days
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1991 Toad The Wet Sprocket – All I Want
1992 The Saw Doctors – Never Mind The Strangers
1993 Morphine – Thursday
1999 Chuck Prophet – I Couldn’t Be Happier
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Hedwig & The Angry Inch – The Origin of Love
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2009 Micachu & The Shapes – Curly Teeth
2006 Tim Minchin – Prejudice
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Blue Stahli – Not Over Til We Say So
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve lost

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Robin AssenUna BerginBertolf, Pip BlomMarcus BruystensDJ RatzSander Evers, Marinus de Goederen, Joep GuddeKevin de Harde, Hugo HeinenLenny HelsingAnne-Maarten van HeuvelenSpecs Hildebrand, Rick de LeeuwMaceál, Paul de Munnik, Michiel PapenhoveAafke Romeijn, Ton Scherpenzeel, Ollie Schmitz, Arjan Snijders, Robby Valentine, Joop van NimwegenHans Vandenburg, Ad Vanderveen, Michiel VeenstraRob Vunderink en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.