Na de apocalyps is de tijd opnieuw begonnen in Year Zero van de Zweedse band Ghost. De vele jaren waanzin sinds de geboorte van een veronderstelde gespijkerde god zijn teniet gedaan. Vanaf heden regeert Satan, de teller staat weer op nul. Waarover Satan dan precies regeert maakt het nummer niet helemaal duidelijk, maar gezien het feit dat omringende planeten waarschijnlijk niet dezelfde jaartelling hanteren, zullen we er maar vanuit gaan dat de heren en dame van Ghost de aarde bedoelen. Daar zijn ook de meeste fans te vinden.

Year Zero moet een genot zijn voor mensen die het satanisme een goed idee vinden; de stereo-typeringen worden de luisteraar met muzikaal geweld om de oren geslagen. Asmodeus, Belial, Behemoth… ze zijn allemaal aanwezig. Vanzelfsprekend ontbreekt ook de grote baas zelf niet; met de namen Lucifer, Beëlzebub en Satanas wordt de lichtbrenger uitgebreid bezongen. Dit alles natuurlijk mooi onder woorden gebracht door een soort satanische tegenpaus genaamd Cardinal Copia (de demon die zwarte rook kreeg na het aftreden van Papa Emeritus).

Het duistere broertje van voorloper Secular Haze is afkomstig van het album Infestissumam; een albumnaam dat een verwijzing zou zijn naar de dreiging van de Antichrist, de vaste tegenstander van god. Een van de ‘Nameless Ghouls’ (alle bandleden worden zo genoemd op Copia na) wist in een interview met ijzige stem te verhullen dat bij het opnemen van Infestissumam alles in het teken stond van de duisternis, de opkomende ondergang van de demiurg en de wederopstanding van de gevallen engel. Iets waar de geesten en hun paus prima in lijken te zijn geslaagd. In tegenstelling tot het latere Mellora, wat meer een popalbum is, krijg je bij het draaien van Infestissumam spontaan zin in een heksensabbat, een pact met Mephistopheles of een andere demonische activiteit om de zondagavond mee te vullen.

Bij Year Zero liggen dit soort uitwassen er het dikst bovenop. De bedoelingen van de vreemdsoortige paus worden meer dan duidelijk gemaakt. Daarbovenop levert het ook nog eens een erg lekker nummer op, dat  ook nog eens beschikt over een enorm aanstekelijk meezinggehalte.

Heil Satan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.