The Manhattans is één van de beste soul en R&B groepen die we ooit gehad hebben maar tijdens het schrijven van deze bijdrage viel me op dat er verrassend weinig over hen geschreven is. De groep werd in 1962 gevormd in New Jersey en bestond toen uit George ‘Smitty’ Smith, Edward ‘Sonny’ Bivins, Winfred ‘Blue’ Lovett, Kenny ‘Wally’ Kelley en Richard ‘Ricky’ Taylor. George Smith werd in 1970 ziek en werd tijdelijk vervangen door Phil Terrell. Toen Smith in 1971 overleed werd Gerald Alston geïntroduceerd als nieuw lid van de groep. De naam van de groep is overigens afgeleid van een cocktail die sinds 1874 wordt geserveerd in The Manhattan Club in New York. De cocktail wordt nog steeds geserveerd en heet natuurlijk The Manhattan.

In Nederland scoorde de groep, zoals het vele soulartiesten vergaat, niet zoveel hits. Kiss And Say Goodbye is hier als enige onsterfelijk gebleken. Maar in Amerika is de groep een gigant in de soul en R&B wereld. Kiss And Say Goodbye werd de tweede single met een platina-status in de geschiedenis.

In 1972 brachten The Manhattans het eerste album uit met hun nieuwe leadzanger, Alston. A Million To One werd een succesvol album en hun meest succesvolle hit tot dan toe was ook een feit: One Life To Live. Dit prachtige soulpareltje, geschreven door Winfred Lovett, brengt de mooie zang van Alston met de rest van de groep schitterend bij elkaar. Soul van de allerbovenste plank met een heerlijke melodie op de plaat. De liefde staat centraal want If I have one life to live, let me live it with you. Ik vind het zeker niet minder dan Kiss And Say Goodbye, eigenlijk vind ik het gewoon mooier. 

Behalve Kiss And Say Goodbye en One Life To Live werden onder meer There’s No Me Without You, Don’t Take Your Love, Hurt, I Kinda Miss You, It Feels So Good To Be Loved So Bad, We Never Danced To A Lovesong, Am I Losing You, Shining Star en Crazy grote hits. De laatste hit werd een cover van Sam Cooke: You Send Me, dit was in 1985.

Richard Taylor verliet de groep in 1985 en de groep ging een aantal jaren met vier man door, tot Gerald Alston de groep in 1988 verliet. Blue Lovett verliet de groep in 1990, maar hij en Gerald Alston kwamen in 1993 weer bij elkaar en bleven platen opnemen en optreden tot ver in het nieuwe millennium. Op den duur waren er twee groepen die doorgingen voor The Manhattans. Edward Bivins zette de groep namelijk voort, na enkele wisselingen bestond deze naast Bivins uit Charles Hardy, Harsey Hemphill, Alvin Pazant en Wade Taylor. Alle leden uit de hoogtijdagen van de groep zijn inmiddels overleden, alleen Gerald Alston leeft nog. De soul leeft voort en daar blijven we voor eeuwig van genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.