De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Vorig jaar september wisten we de gast van vandaag en zangeres Carol van Dijk naar de studio te lokken om commentaar te geven op de Ondergewaardeerde Bettie Serveert-playlist.  En wat doe je dan…..je vraagt hem zijn meest ondergewaardeerde liedje in die andere ondergewaardeerde non-hitlijst te zetten.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Peter Visser (Bettie Serveert): The Byrds – Everybody’s Been Burned (1967)

Het is ongelooflijk om te beseffen dat David Crosby nog maar 21 jaar oud was toen hij in 1962 Everybody’s Been Burned schreef (en dat in 1967 uitkwam), want de tekst lijkt eerder te zijn bedacht door iemand die veel ouder is en meer levenservaring heeft. De zang over liefdesverdriet en de angst om opnieuw gekwetst te worden geven je bij iedere beluistering weer kippenvel maar gelukkig wordt de melancholie van het hele nummer in de laatste zin vervangen door hoop.

Als puber was ik enorme fan van de Beatles en in ons dorp was een soort hippie-rommelwinkeltje waar je voor een tientje (guldens!) LP’s kon kopen. De dame achter de toonbank wist mij te vertellen dat als ik zo’n Beatles fan was, ik dan maar eens naar The Byrds moest luisteren. Roger McGuinn had immers een 12-snarige Rickenbacker gitaar gekocht, nadat hij had gezien dat George Harrison er ook een had, en dat gitaargeluid werd bepalend voor The Beatles en The Byrds. Daarnaast is de baspartij van Chris Hillman op het nummer ook geweldig. Hij speelt een soort solo door het hele nummer heen, bijna als een jazz-saxofonist. Maar het meest indringende is toch wel de zacht zingende stem van Crosby en de universele inhoud van het nummer. Want wees eerlijk: wie is er nou niet ooit “gebrandmerkt” door liefdesverdriet?

Uit: Tim Minchin

Release Artiest en Titel
1946 Louis Jordan – Ain’t That Just Like a Woman (They’ll Do It Every Time)
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Evrybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1977 James Booker – Life
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1979 Lowell George – Cheek To Cheek
1986 The Feelies – Slipping (Into Something)
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Daniel Lanois – Death Of A Train
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2014 The Big Hunger – Ways To Waste Time
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van

BazzUna BerginErik van BiesenPaul BondJaap BootsBertus BorgersRobin BornemanRuud van BreeMarcus BruystensJohan BuurkeDead ElvisDJ RatzTessa DouwstraMarinus de GoederenJoep GuddeKevin de HardeHugo HeinenLenny HelsingSpecs HildebrandKarianne HylkemaErwin NijhoffAafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.