De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De band met de onbedoelde naam, Rufusking. Hij was voor eenmalig gebruik, voor hun eerste optreden in Lazaru’s te Leiden. De kroegbaas had Rufus en King per abuis ook nog aan elkaar geschreven. Vanwege de goede kritieken van 3voor12 Leiden, die in de kroeg bleken te zitten, hebben de mannen het hierbij gelaten: waarom je naam veranderen als je ‘m net klinkend hebt neergezet?

Rufusking komt uit de regio Leiden/Den Haag en speelt Bluesrock, geïnspireerd op classic rock, grunge en een snufje psychedelica. De band timmert sinds 2017 aan de weg, al hebben ook zij de afgelopen twee jaar geworsteld met de coronabeperkingen. Als het kon, als het weer mocht, werd er gespeeld. Daarnaast – soms online – veel gewerkt aan nieuw werk. Tot nog toe hebben zij drie singles achter hun naam waarvan de tweede, Poor Mister Lee, begin vorig jaar op één kwam in de Cool Top 20, een lijst van onontdekte Indie acts.

Timo Epping (zang/gitaar) kent Gabriel Patrascu (gitaar) en Sander Stolk (drums) al vanaf de middelbare school. Na wisselende bezettingen, onder andere met een zangeres, sloot Jan Dekker (bas) aan en kwamen zij tot hun huidige sound: Bluesrock, met melodieuze zang, vette gitaarsolo’s en stevig bas- en drumwerk. Een #mustsee en #musthear nu de gelegenheid zich weer voor kan doen.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Timo Epping (Rufusking): Brad – Lift (1997)

Eigenlijk was het een onmogelijke opgave. Er is zoveel muziek die ik waardeer. Als je het morgen vraagt noem ik waarschijnlijk weer een ander nummer. Na lang nadenken bleven er uiteindelijk twee liedjes over. De eerste is Major Barbara van Aerosmith. Een geweldig nummer dat gek genoeg hun debuutalbum uit ’71 niet heeft gehaald. Pas vijftien jaar later werd een opgepimpte versie toegevoegd aan de dubbelaar Classics Live. De originele demo verscheen weer vijf jaar later op Pandora’s Box. Heel wat zonnige zomers heb ik hier ontzettend vaak naar geluisterd.

Hoewel Aerosmith hier niet echt groot is – ze komen niet naar Nederland want krijgen geen grote zalen vol, laat staan een stadion – kun je ze ook niet ondergewaardeerd noemen. Daarom is de keuze uiteindelijk op Lift van Brad gevallen. Brad is een side-project van Stone Gossard, de gitarist van Pearl Jam. Via hen kwam ik op hun spoor. Een fantastische band. Ik zag ze ooit in Tivoli. Hun album Interiors is werkelijk prachtig, en dan vooral Lift. Elke keer wanneer ik dat hoor raakt het me. Helaas is zanger Shawn Smith in 2019 overleden, dus is het gedaan met de band. Toch, ik hoop hiermee dat anderen hun muziek alsnog leren kennen en bovenal waarderen.

Eruit: The Gun Club met Texas Serenade. Ongelooflijk moeilijk om iets te kiezen, aangezien iedereen met veel zorg en aandacht een keuze maakt voor deze toffe lijst. Dan komt het neer op smaak… en dit liedje spreekt mij uit de lijst het minst aan, helaas!

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Queen – Jealousy
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1986 The Residents – Kaw-Liga
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1993 Herbert Grönemeyer – Chaos
1997 Brad – Lift
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2020 Loma – Ocotillo

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marieke Eelman, Timo Epping, Chris Fallen, Marinus de GoederenJoep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser, Rob Vunderink en Henk Westbroek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.