De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

De gastauteur was het gezicht en de stem van Nilsson uit Alkmaar. In 1997 breken ze door met Elastic Baby en een geweldig debuutalbum: een must voor de Indiepop-liefhebber. Ook de tweede single My Brain’s Down blijft steken in de onderste regionen van de hitlijsten. Ondanks lovende kritieken op de opvolger lukt het hen niet definitief door te breken en in 2001 besluiten ze te stoppen.

Zangeres Marieke Eelman gaat door met Eelman en sinds 2017 is zij de blikvanger in de theatershow Invitation To The Sound Of Jerney Kaagman And Earth & Fire.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Marieke Eelman: Queen – Jealousy (1978)

Ik houd van liedjes, in alle soorten en maten en vooral zoals Queen ze maakte. Gelaagd en met onderbuikgevoel, sexy en intelligent. Liedjes larger than life. Deze band heeft zoveel ‘huge’ songs dat er enkele ten onder dreigen te gaan in het geweld, terwijl ook die van een niveau zijn waarvoor je door de knieën gaat. Zo is Jealousy, het derde nummer van de plaat Jazz uit 1978, een Queen liedje dat nooit wordt aangehaald. Een typische Freddie Mercury compositie, met een melodie, structuur en vorm zoals alleen hij ze kon schrijven. Alles wat een retegoed liedje moet bevatten zit erin én meer. Er komt altijd nog een verdieping op. Freddie Mercury is op z’n top met zang die nooit gladgestreken is, alle spanning, spatjes en trillingen zijn hoorbaar. Alsof je naast ‘m staat. En doordat Brian May op Jealousy minder aanwezig is valt de melodieuze baslijn van John Deacon extra op. Echt, zet je koptelefoon op en check ‘m. Deze band weet als geen ander keuzes te maken en in dienst van een liedje te spelen. Het is altijd raak, opwindend en universeel.

Misschien is Jealousy minder zichtbaar omdat het introverter is dan wat Queen doorgaans schreef, met een naar binnen gericht onderwerp. Het is geen We Will Rock You, We Are The Champions of  Fat Bottomed Girls maar: I wasn’t man enough to let you hurt my pride, now I’m only left with my own jealousy. Andere koek.

De band heeft bij mijn weten Jealousy nooit live gespeeld en wellicht heeft dat hiermee te maken, het is geen liedje met groot gebaar vanachter een vleugel of op de rand van het podium. Het is kleiner en persoonlijk. Het is een heel gaaf en prachtig liedje en het gaat al jaren met mij mee. Ik krijg er nooit genoeg van.

Ik weet, Queen krijgt genoeg aandacht en de Top 2000 staat er vol mee maar het gaat nooit over  Jealousy. Wat mij betreft een ondergewaardeerd liedje en dus hierbij een plek in deze Ondergewaardeerde 30.

Uit: Lastig om er iets uit te halen want iedere bijdrage is zorgvuldig uitgekozen en persoonlijk. Ik haal Blemish van David Sylvian uit de lijst omdat ik daar zelf heel bekend mee ben.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Queen – Jealousy
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1982 The Gun Club – Texas Serenade
1984 Hüsker Dü – Eight Miles High
1986 The Residents – Kaw-Liga
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2012 Reignwolf – Electric Love
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues
2020 Loma – Ocotillo

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Marcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marieke Eelman, Chris Fallen, Marinus de GoederenJoep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Robin Kester, Nanne van der Linden, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Frank van Praag, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.