Still going strong, het geldt als geen ander voor R. Stevie Moore. Geboren op 18 januari 1952, dus zijn zeventigste verjaardag nadert met rasse schreden. Lang niet iedereen zal hem kennen, maar onder zijn fanatieke fans staat hij bekend als de ‘godfather of home recording’, goed voor ruim vijftig jaar veelal zelf uitgebrachte lofi-muziek.

Naar verluidt nam Moore in die halve eeuw als ‘bedroom hermit’ ruim vijfduizend nummers op in zijn thuisstudio en bracht hij zo’n vierhonderd albums uit. Een ongelooflijke productie, die muzikaal gezien varieert van powerpop tot punk. De bebrilde en bebaarde bariton was bovendien zijn tijd vooruit, want ruim voor de komst van het internet lanceerde hij al een abonnementsdienst voor zijn muziek: sinds 1982 onder de noemer The R. Stevie Moore Cassette Club, later in 1999 omgedoopt in The R. Stevie Moore CD-R Club (CDRSMCLUB).

Het afgelopen decennium kwam de lange carrière van Moore in een stroomversnelling door bredere aandacht voor zijn werk en nieuwe samenwerkingen. In 2015 verscheen een album in eigen beheer samen met Jason Falkner, bekend van de band Jellyfish. Toen deze plaat, Make It Be, twee jaar later wereldwijd werd gedistribueerd door Bar/None Records, bereikte Moore meer liefhebbers dan ooit tevoren. Samen met Falkner werd hij zelfs uitgenodigd voor een optreden op het fameuze festival South By Southwest (SXSW).

Op Make It Be staan veel geluidsexperimenten en zelfs wat slam poetry, gelardeerd met flink wat remakes van oudere eigen nummers, dus kies ik van dat album een track die relatief nieuw is. Moore bracht het nummer Another Day Slips Away voor het eerst uit in 2006. De excentrieke melodie doet direct denken aan Ariel Pink, een grote fan én vriend van Moore. Het tweetal werkte ook meermalen samen, onder meer aan het album Ku KLux Glam uit 2012.

Net zo eigengereid als de gehele catalogus aan Moore’s muziek, met veelzeggende titels als Pop Pain (1981), Downplaying My Significance (2007) en The Embodiment of Progressive Ideals (2018), is ook de gekke staccato tekst van dit liedje:

New Sun. Get Up. Get Out. Go Hard.
Hook Up. Get Down. Go Home.
Sit Back. Eat Up. Tune In. Retire.
Impress the memory foam
Sleep and eat, love, work and play
Another day slips away

In weinig woorden zet Moore een lekker lofi-nummer neer. Tegelijk spreekt hij zich stiekem ook uit voor de artistieke keuze die hij gedurende zijn lange carrière consequent heeft gemaakt: Make art in spite of no return. De DIY-muzikant is nooit rijk geworden van zijn zelf per post bezorgde muziek, maar dat was toch vooral een bewuste beslissing: liever complete vrijheid als selfpublisher in een thuisstudio dan vergaderen met platenbazen en muziekmarketeers. R. Stevie Moore deed het altijd op zijn eigen manier. Hij is er niet bekend mee geworden zoals zijn grote voorbeelden The Beatles, Beach Boys en The Mothers Of Invention, maar dat deert hem totaal niet. Do it yourself, is zijn motto. Niet: Let It Be. Maar: Make It Be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.