De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Skylar Nevaeh droomde er altijd al van om te zingen. Toen het niet lukte om een band te starten begon zij op de computer haar eigen liedjes in elkaar te zetten. Alles volledig elektronisch. Tijdens dat creatieve proces ontdekt zij telkens weer iets nieuws. Skylar is volledig zelfvoorzienend: zij maakt weliswaar gebruik van samples, maar maakt haar eigen loops en schrijft, arrangeert, mixt en mastert al haar songs zelf. Zo ook haar video’s en cover art. De laatste tijd heeft ze vooral gebruikt om aan haar zang te werken en verhalende teksten te schrijven, die gaan over zelfontwikkeling, dromen en liefde.

Haar eerste, nogal experimentele album heet No More Violins en was nog volledig instrumentaal. Als je goed luistert kun je horen dat zij nog wat zoekende was. Een queeste naar dat eigen geluid. En zij vónd dat geluid, die gewenste sound. Luister maar naar Pretty Saxy, waar we voor het eerst van haar stem kunnen genieten en waar zij ook samples met vocal-effecten gebruikt. Zoals Skylar zegt: voor de kers op de taart. Haar inspiratie haalt zij uit pop, jazz, R&B en lo-fi muziek. Favoriete artiesten zijn onder andere Tinashe, Selena Gomez en Solange. Dat alles hoor je terug in haar nieuwste lied Amy.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Skylar Nevaeh: A/T/O/S –  Strong Thing (2017)

De afgelopen tijd heb ik veel Indie-muzikanten leren kennen. Het is leuk om te horen wat voor muziek deze onafhankelijke artiesten maken en genres te ontdekken waar ik eerst niet veel naar luisterde. Op Twitter zit ik bijvoorbeeld in een groepchat met een aantal artiesten die rockmuziek maken of muziek waarbij de gitaar de belangrijkste rol speelt in het nummer. Ik vind dat zij ontzettende goede muziek maken en heb het gevoel dat zij zeker nog bekender gaan worden, bijvoorbeeld Postindustrial Poets, BaYat, Ann Badere-Santos, Byron Smith, The Vernons Future, The Godzilla Attacks, Tokyo Kamikaze Blues Band en nog veel meer. Daarnaast heb ik nog een aantal muzikanten ontmoet, waarvan ik het super vind om naar hun nummers te luisteren, zoals: Sophie Dorsten, Abby K, Dizzy Panda en Padre Tóxico. Zoveel getalenteerde artiesten, dat ik nog een hele pagina vol kan schrijven. Deze artiesten verdienen allemaal meer spotlight. Ja, nu helaas nog ondergewaardeerd, kun je zeggen.

Het meest Ondergewaardeerde liedje was een moeilijke keuze. Ik heb mijn hele muziekbibliotheek afgezocht. Uiteindelijk heb ik voor A/T/O/S’ Strong Thing gekozen. Ik hoorde voor het eerst van A/T/O/S toen er een remixcompetitie op Metapop gaande was voor hun nummer A Taste Of Struggle. Meteen vond ik hun sound heel gaaf. De zangeres zingt met een mooie, gevoelige stem. De muziek is erg atmosferisch, emotioneel en ambient. Vervolgens ben ik naar meer nummers van hen gaan luisteren en zo kwam ik Strong Thing tegen. Wat ik er mooi aan vind is dat het zowel emotioneel als sterk overkomt. De elektronische pad die is gebruikt, blendt heel mooi samen met de stem van de zangeres. Ook de video is prachtig, heel minimalistisch maar met een elegant effect. De duisternis en glittereffecten ondersteunen het krachtige en atmosferische effect van het nummer. A/T/O/S is een interessant, artistiek en uniek duo. Hun Strong Thing verdient van mij zeker meer spotlight.

Eruit? Dan kies ik voor Searching van Frankie Miller. Vergeleken met de andere nummers sprak deze mij het minste aan. Maar ook dit was een lastige keuze!

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1982 The Gun Club – Texas Serenade
1984 Hüsker Dü – Eight Miles High
1986 The Residents – Kaw-Liga
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 XTC – Wrapped In Grey
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2015 Flying Horseman – Brother
2017 A/T/O/S – Strong Thing
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost
2019 Jesca Hoop – Red White And Blues

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Jaap Boots, Robin BornemanRuud van BreeMarcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marinus de GoederenJoep Gudde, Lenny HelsingSpecs Hildebrand, Ruud Houweling, Karianne Hylkema, Nanne van der Linden, Mike & Mool, Skylar Navaeh, Alex Nieuwland, Frank van Praag, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.

Foto: Tim Lebacq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.