De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten en DJ’s. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke laatste donderdag van de maand is er een nieuwe bijdrage.

Dankzij een explorerend weekendje weg is de Nederlandse muziekscene verrijkt met het collectief Dizzy Panda. Mike en Mool en twee andere vrienden bezonnen zich op hun toekomst. De twee anderen zitten nu in de koffie. Mike en Mool in de muziek, en dat terwijl zij geen noot kunnen lezen noch een instrument kunnen bespelen, laat staan zingen. De eerste stappen zetten zij op de iPad met behulp van GarageBand, maar inmiddels beschikken zij over professionele software, een goede PC en allerlei hulpmiddelen om muziek of video mee te bewerken. Daarmee leren werken, dáár zit hun uitdaging. Mike en Mo gebruiken bestaande samples of vragen anderen om wat in te spelen of te zingen, zoals recent een dertienjarig meisje op gitaar, wat leidde tot Intermezzo, een nog niet vrijgegeven jazzy track van amper twee minuten. Wel op YouTube de psychedelische electrotriphop track: Turn Of The Light.

Alles start zonder vastomlijnd idee. Er ontstaat íets, of er ontstaat niets. Dan zit het er die dag gewoon niet in. Het mooie aan het maken van muziek (en video) is dat er steeds iets nieuws valt te ontdekken en te leren. Elke keer wanneer zij een nummer hebben uitgebracht ontdekken ze weer iets nieuws waardoor ze soms alweer spijt hebben het nummer online te hebben gezet.

Eigenlijk is Dizzy Panda (met als thuisbasis Haarlem) ook een vrucht van de lockdown. Die bracht voor Mike en Mool de tijd en de gelegenheid om zich te ontwikkelen. Dat zij zelf geen instrument bespelen weerhoudt hen niet om ooit – wanneer het weer kan en mag – het podium te betreden. Genoeg anderen om hun daarbij te helpen.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Mike & Mool (Dizzy Panda): The Residents – Kaw-Liga (1986)

Het leek niet zo moeilijk, maar ga met z’n tweeën maar eens een keuze maken voor het meest ondergewaardeerde liedje. Dat moest haast tot vechten leiden, maar we pakten het aan als oefening om samen tot een selectie voor ons album te komen. Zo gingen we door de hele collectie heen van Eddie Jefferson’s Psychedellic Sally tot nummers van LTJ X-Perience of nummers van getalenteerde Nederlanders die we recent hebben ontdekt in playlijsten zoals Skylar Nevaeh, Hipster Pug, Nomden, Rufusking of Animal Revolt. Stuk voor stuk aanraders én ondergewaardeerd. We hadden de hele Ondergewaardeerde 30 al samengesteld, maar de redactie was streng; maar één nummer mannen…

Het meest ondergewaardeerde liedje is volgens ons Kaw-Liga van The Residents. We hadden tot voor kort nog nooit van deze band gehoord maar hun eerste album stamt nog uit de tijd dat The Beatles nog bij elkaar waren. We werden door Leg Puppy, een band uit Londen die ons inspireert, gewezen op The Residents, waar zij op hun beurt weer door waren geïnspireerd. De basis voor het nummer Kaw-Liga is de bekende beat van Michael Jackson’s Billie Jean met een vreemde tekst over een indiaan. Die tekst is van een nummer van countryzanger Hank Williams. En is het puur toeval dat de vrouw van Hank dan weer Billie Jean heette? En zo valt er nog meer aan het nummer te ontdekken als je er in duikt. Het lijkt ordinaire diefstal van samples en teksten en toch zit er ook weer heel veel nieuwe creativiteit in. Zo’n twist is mooi en het resultaat is toch ook erg aanstekelijk. Door hergebruik weer iets totaal nieuws maken, af en toe een grap of verborgen boodschap, een masker op. Ja, dat spreekt ons wel aan.

Uit: Het is misschien nog wel moeilijker om een nummer te kiezen dat moet verdwijnen, maar we hebben een keuze gemaakt. Het nummer dat voor ons wegvalt is Cheek To Cheek van Lowell George (sorry Bertus, deze komt niet door ons mediafilter).
N.B.: Voor die laatste opmerking moet je even het interview met Bertus Borgers lezen.

Release Artiest en Titel
1962 Wilson Pickett – Let Me Be Your Boy
1967 Q65 – From Above
1967 The Byrds – Everybody’s Been Burned
1968 Syl Johnson – Is It Because I’m Black
1969 Nick Drake – River Man
1973 Judee Sill – The Kiss
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1977 Frankie Miller – Searching
1977 James Booker – Life
1978 Breeze – It’s Only A Matter Of Time
1979 Lee Clayton – If I Can Do It (So Can You)
1982 The Gun Club – Texas Serenade
1984 Hüsker Dü – Eight Miles High
1986 The Residents – Kaw-Liga
1988 Public Enemy – Rebel Without A Pause
1990 Ivy Green – Real Slow Burn
1992 XTC – Wrapped In Grey
1999 Jason Falkner – Holiday
2001 Suzanne Vega – Songs In Red And Clay
2002 Clearlake – Wonder If The Snow Will Settle
2003 David Sylvian – Blemish
2004 PJ Harvey – The Slow Drug
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 IAMX – S.H.E.
2006 Joan As Police Woman – Eternal Flame
2007 Shantel – Disko Partizani
2008 Jim O’Rourke – Pictures Of Adolf Again
2012 2:54 – You’re Early
2015 Flying Horseman – Brother
2017 M-Jo – Buttons I’ve Lost

Cursief = niet op Spotify

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Bazz, Paul BondJaap Boots, Robin BornemanRuud van BreeMarcus BruystensJohan Buurke, Cashmyra, Dead ElvisDJ Ratz, Tessa Douwstra, Marinus de GoederenJoep Gudde, Lenny HelsingSpecs HildebrandKarianne Hylkema, Mike & Mool, Nanne van der Linden, Alex Nieuwland, Erwin Nijhoff, Frank van Praag, Aafke RomeijnTon ScherpenzeelMartje SchoemakerOllie SchmitzArjan SnijdersRick TreffersAd Vanderveen, Peter Visser en Rob Vunderink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.